Smugglade 180 personer genom Europa

avLinda Hjertén, Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:

De tre männen smugglade 180 personer till Skandinavien i husbilar och minibussar.

De raggade sina ”kunder” på flyktingförläggningar.

Organisationen bedrevs från Stockholm och det var främst familjer från Syrien som fick betala för att färdas i de överfulla bussarna genom Europa.

1 av 2 | Foto: AFTONBLADET / 3950
En av de åtalade männen under rättegången.

I dag föll domen i Södertörns tingsrätt.

De tre männen i 35-årsåldern stod åtalade för grovt organiserande av människosmuggling mellan augusti 2014 och november samma år. Två av dem döms för brottet till fängelse i två år respektive ett år och sex månader. En av männen döms för medhjälp till grovt organiserande av människosmuggling. Han får villkorlig dom med samhällstjänst.

Avlyssnade telefoner

Polisen slog till mot ligan förra våren efter att de fått in rapporter från Tyskland, Danmark och Österrike om att svenskregistrerade fordon stoppats – fordon med syriska flyktingar i.

Polis började avlyssnat de misstänktas telefoner och bedrev spaning mot dem innan de slog till och grep de tre männen.

Det visade sig att nära 180 personer, de flesta flyktingar från det svårt krigsdrabbade Syrien, hade förts till Skandinavien från norra Italien med hjälp av människosmugglarna.

”Kunderna” raggade man främst upp på flyktingförläggningar i norra Italien.

Fullpackade bussar

Resorna kostade runt 500 euro per person, barn åkte gratis, och många familjer färdades tillsammans i överfulla minibussar. Som exempel färdades 17 respektive 20 personer i två husbilar med plats för fem personer.

För männen blev vinsten runt 10 000 kronor för varje transport.

De tre männen misstänks ha organiserat verksamheten från Sverige. Kammaråklagare Isabelle Bjursten har tidigare sagt att männen bedrev en närmast affärsmässig smugglingsverksamhet i en lokal utanför Stockholm som de kallade för kontoret.

– De har organiserat bilarna, de har organiserat betalningen och också då organiserat chaufförerna och sett till att personer kommer till bilarna och dom färdas i bilarna. Man har bedrivit det som en affärsverksamhet helt enkelt, har Bjursten tidigare sagt till Sveriges Radio.

Vad som hände med flyktingarna som smugglades till Sverige är oklart. Bara ett fåtal har sökt asyl i Sverige.

Männen har hela tiden nekat till brott.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM