28 mord förra året har ännu inte klarats upp

Uppdaterad 2018-03-20 | Publicerad 2017-01-01

Robin, 15 år, kastar sig mellan sin bror och ett skjutvapen och avlider ögonblickligen.

8-årige Yuusuf mördas av en handgranat som kastas in genom ett lägenhetsfönster.

105 personer dödades 2016 – och många mord är ännu ouppklarade , isar Aftonbladets kriminalredaktions kartläggning av det dödliga våldet.

– Anledningen till att vi inte klarar upp mord i den utsträckning vi gjorde tidigare är att de har ändrat karaktär, säger Christer Nilsson, chef för utredningsenheten på Noa, Nationella operativa avdelningen.

Aftonbladet har gått igenom samtliga fall av dödligt våld sedan den 1 januari 2016.

105 personer har enligt kartläggningen dödats av annan person under året.

I flera av fallen är gärningsmannen gripen och kanske till och med dömd.

Men i 28 av fallen är mördaren, eller mördarna, fortfarande på fri fot.

”Räddade mitt liv”

Trots att det snart gått ett år sedan 15-årige Robin sköts till döds utanför en skola i Akalla så har ingen gripits för mordet.

Robin och hans bror attackerades av en maskerad gärningsmän med en pistol, utanför en skola mitt på blanka dagen.

– Han slängde sig fram och räddade mitt liv. Det tänker jag på hela tiden, har Robins bror Alejandro, som skadades svårt i samma skjutning, tidigare sagt till Aftonbladet.

Mordet på Robin och mordförsöket på hans bror var bara en av många skjutningar under 2016 som drabbat framförallt Stockholms Järvaområde, Malmö och Göteborg – och många av de skjutningarna är ouppklarade.

– Det finns flera anledningar till det. Det finns sällan många vittnen till morden och de som finns kan vara rädda och vågar inte prata. Morden sker även ofta inom slutna grupper av kriminella som inte ger oss någon information, säger Christer Nilsson, utredningschef på polisens Noa.

Hur ska ni göra för att folk vågar vittna?

– Vi har ett särskilt system där vi tar hand om vittnen, bland annat genom brottsofferstöd. Blir man hotad har vi betydligt större åtgärder att sätta in, säger Nilsson.

– Men som någon sa, vi bor här ute 24 timmar om dygnet, så det här är inte bara ett polisiärt problem, det är ett samhällsproblem också.

Gängskjutningarna ökar kraftigt

Under år 2016, liksom under tidigare år, klaras de flesta ”traditionella” mord upp. Det vill säga de där gärningsman och offer känner varandra eller är närstående på annat vis och som kanske skett inom hemmets fyra väggar.

Men skjutningarna på öppen gata är ett relativt nytt fenomen som polisen har svåra problem att lösa.

– Mord är det allvarligaste brott vi har och att vi inte klarar upp mord i den utsträckning vi gjorde tidigare är för att de har ändrat karaktär, säger Christer Nilsson.

– Gängskjutningarna har ökat rejält sedan år 2014. Ett annat nytt fenomen vi sett de senaste åren är användningen av handgranater. 2014 hade vi åtta händelser med handgranater jämfört med ett 40-tal i år (2016). Det är generellt betydligt mer med vapen i dag än tidigare och man skjuter överhuvudtaget betydligt oftare av olika skäl.

Flera personer som inte har något att göra med konflikterna som slutar i skjutningar har den senaste tiden hamnat i skottlinjen och fått sätta sina liv till.

Dog i handgranatsattack

I juni 2015 mördades Luna, 4, när en bilbomb detonerade i bilen där hon, hennes pappa och två andra män satt.

Petar Petrovic var 20 år då han den 18 mars 2015 skulle ut och äta med en kompis på Vår krog och bar då han sköts till döds av män med automatvapen.

I augusti förra året dog 8-årige Yuusuf när en handgranat kastades in i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg.

I lägenheten står en av de män skrivna som dömdes för vansinnesskjutningen på Vårväderstorget i fjol. Yuusuf var en av hans släktingar.

– Vi är väldigt oroade över trenden. Oroade att det är alldeles för mycket vapen i omlopp, och oroade att fler ska skadad. Det är en utveckling som vi måste bryta, säger Christer Nilsson.

Följ ämnen i artikeln