Polisinformatören hade möte med polis om mord han själv misstänks för

Publicerad 2018-05-13

Sedan 2012 har den 41-årige mannen varit informatör åt polisen under kodnamnet Aron.

Samtidigt ska han ha begått flera grova brott: bland annat ett mord på en småbarnspappa.

Ett mord där han gav polisen information – som pekade mot en annan gruppering.

Samma kväll som den 35-årige småbarnspappan sköts till döds utanför Östra skolan i Katrineholm, den 14 maj förra året, ringde polisen till sin informatör, som gått under namnet Aron, för att få information om det inträffade.

Arons hanterare – som den polis som hanterar kontakter med informatörer kallas – berättar senare i polisförhör att Aron under samtalet själv ställer frågor om det som hänt, men säger att han själv inte vet mer.

Dagen efter mordet träffar två hanterare Aron. En av dem berättar i förhören hur Aron då var som vanligt, och att han fortsatte ställa frågor om dödsskjutningen.

– Källan ställer även frågor kring utredningen, om det inte finns vittnen som har sett gärningsmannen och kan lämna signalement. Jag svarar att det såklart kan vara så men att jag inte har insyn i utredningen, har polismannen uppgett i förhör.

Aron pekar – mot Norrköping

Enligt åtalet är det Aron själv som ligger bakom mordet på småbarnspappan, men när Aron pratar med polisen pekar han mot en annan riktning. Han berättar bland annat för polisen att personer från Norrköping kommit till Katrineholm efter mordet och han menar att polisen kanske borde rikta in sig på Norrköpingsspåret:

– Han (polisen) minns att vid något tillfälle så riktade källan in sig mer på Norrköpingskonstellationen som har tagits upp tidigare, har polismannen uppgett i förhör.

Varit informatör i flera år

Aron har under flera års tid varit informatör åt polisen. Han ska ha tipsat om alltifrån vapenbrott till hotbilder mot poliser.

Sommaren 2017 greps han - misstänkt för mordet på småbarnspappan. Då avslöjades också ytterligare brottslighet, och bortsett från mordet är han även åtalad för grovt vapenbrott, våldtäkt, grov utpressning på 12 877 500 kronor och anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse efter att han misstänks ha fått en person att kasta en handgranat som exploderade vid entrén till polishuset i Katrineholm.

Och det är först efter att Aron har häktats, som det blir känt att han fungerat som informatör åt polisen.

Den 19 juli berättar han i förhör att han i flera år samarbetat med polisen:

– Det har varit ett bra förhållande byggt på förtroende från båda sidor, menar han enligt förundersökningen.

Aron berättar att han har flyttat mordvapnet, en pistol man kallat ”Jasmine”, men delaktighet i mordet erkänner han inte.

– Jag har inte lagt någon pistol i deras hand. Jag har inte laddat, jag har inte siktat, jag har inte skjutit, säger han i polisförhör.

Polisen vägrar prata om ekonomisk ersättning

Polisen vill inte kommentera hur mycket pengar som myndigheten under åren har betalat för att Aron ska förse dem med information.

– Jag kommer inte att kommentera hur det går till och det gör jag främst utifrån skydd för informatören men även för att vi själva inte vill berätta hur vi organiserar och genomför vårt arbete mot den organiserade brottsligheten. Så omständigheter kring lämnande och mottagande av information kommenterar jag aldrig, säger Johan Levin, polisens chef för utredningsenheten för polisregion öst.

Chefsåklagare Robert Eriksson menar att Aron inte har fått någon ”gräddfil” under utredningens gång, på grund av sin parallella karriär som informatör.

– Vi har försökt vara tydliga med att inte behandla den misstänkte på något annat sätt än andra misstänkta, säger Robert Eriksson.

Chefsåklagaren kallar det dock ett etiskt dilemma.

–Jag som privatperson tycker det är ett etiskt dilemma, en person som själv säger sig konsumera en del droger, som själv berättar om ett spelmissbruk och själv erkänner en del brottslighet, som att han beväpnat sig för att skydda sig, han har lurat människor på många miljoner och att en sådan person samtidigt lämnar strukturerad information till polisen, det tycker jag är ett etiskt dilemma.

Johan Levin däremot ser inte att det finns något problematiskt med att deras informatör nu kan dömas för mord och en rad andra brott och att han träffat polisen och pratat om de aktuella brotten.

– Nej, jag ser inte att det finns det i det här fallet. Det problematiska hade varit om han hade kunnat beslås med att han hade kommit undan med egna brott han begått, men om man tittar på åtalet är han den person som åtalas för flest brott.

Nu faller domen

Arons försvarsadvokat vill inte kommentera hans informatörsaktivitet.

På tisdag faller domen mot Aron och de nio andra personerna som står åtalade för en rad olika brott, bland annat mordet på den 35-årige småbarnspappan, grovt vapenbrott och omfattande ekonomisk brottslighet.

Aron pekas ut som den ledande personen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln