Polisen misstänker: ”Han förvarade den styckade kroppen i bilen – i ett år”

avJohanna Rapp

KRIM

Den äldre mannen hade varit försvunnen i över ett år när hans kvarlevor hittades i en Volvo.

Nu åtalas en 39-årig man för att ha mördat och styckat mannen – och förvarat den styckade kroppen i över ett år i sin bil.

1 av 4 | Foto: Stefan Mattsson
Den misstänkte menar att den äldre mannen vill dö.

Den 27 juni kallades polisen till Helenelund i Sollentuna norr om Stockholm för att undersöka en avställd bil.

I bilen, en mörk Volvo, gjorde man ett makabert fynd och hittade kvarlevorna efter en äldre man, invirad i en presenning. Polisen misstänkte tidigt att mannen kunde ha varit död i över ett år, och att han kunde ha mördats redan den 18 mars föregående år.

Polisen grep en 39-årig man, som tidigare arbetat på stödboendet där den äldre mannen bodde. Mannen var tidigare ostraffad och enligt Aftonbladets uppgifter lämnade han snabbt en berättelse till polisen om varför han ska ha mördat mannen: den äldre mannen hade enligt den misstänkte mördaren själv velat dö – och erbjudit en värdefull myntsamling för att dödas.

Nu åtalas 39-åringen för att ha mördat den äldre mannen genom att slå honom i huvudet och strypa honom med ett buntband. Enligt åtalet vet man inte om det är skallskadorna eller kvävningen som dödat mannen.

Förvarade liket i sin bil

Dessutom åtalas mannen för brott mot griftefriden, efter att han misstänks ha styckat kroppen. Mordet ska ha skett någonstans i Sollentuna kommun och enligt vad 39-åringen sa till polisen när han greps styckade han sedan kroppen i skogen norr om Stockholm, dagen efter mordet.

Därefter ska han ha lagt tillbaka den styckade kroppen i sin bil.

39-åringen misstänks ha förvarat den styckade kroppen i bilen och kört runt med de styckade delarna tills han greps i juni i år.

”Gladare än tidigare”

39-åringen förnekar mord men erkänner brott mot griftefriden.

Enligt personal på stödboendet där mannen bodde så var den äldre mannen varken deprimerad eller dement när han försvann, utan att han snarare verkade gladare än tidigare. Myntsamlingen som den misstänkte mördaren sagt att mannen ville ge bort vittnar personalen på stödboendet om att den äldre mannen var mycket stolt över.

Däremot vittnar personalen om att den mordmisstänkte 39-åringen uppgett att han hade stora skulder. Enligt åtalet har 39-åringen mellan åren 2014 och 2016 spelat bort över 1,7 miljoner kronor på onlinespel.

Efter mordet ska han ha pantsatt mynt från den äldre mannens myntsamling vid sex tillfällen och fått ut ungefär 54 000 kronor. Dessutom har man hittat mynt ur mannens myntsamling i 39-åringens bostad.

Brottsstatistik: Så många dödas varje år i Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Stockholm