”Jobbade med att vägleda unga – köpte knark utanför Fryshuset”

Publicerad 2015-12-10

Misstänks ha köpt och sålt knark – samtidigt som han jobbade åt Lugna Gatan

Mannen jobbade med att vägleda ungdomar åt Lugna Gatan – men misstänks samtidigt ha haft en ledande roll i en omfattande narkotikahandel.

Polisens spaningsfilmer visar hur mannen köper cannabis för 100 000 kronor utanför Fryshuset i Stockholm.

– Jag menar att han har stått för både inköp, försäljning och förvaring av narkotikan, säger kammaråklagare Anna Arnell.

Mannen, som är i 40-årsåldern, greps i januari i år utanför Fryshuset, en stiftelse som bedriver ungdomsverksamhet, där han arbetade som värd åt Lugna Gatan.

Polisen hade då bedrivit spaningar under en längre tid mot mannen och åtta andra åtalade som samtliga misstänks ha ingått i ett drognätverk.

Fångades på film

Nätverket ska framför allt ha handlat med cannabis och mannen, som jobbade med ungdomar, har fångats av polisens kameror när han hanterar stora mängder narkotika.

Bland annat, menar åklagaren, är det han som syns på polisens spaningsfilmer när han tillsammans med en annan man paketerar narkotika i en bil i ett garage i Solna.

Han finns även på film när han, utanför sin arbetsplats på Fryshuset, köper ett större parti cannabis värt cirka 100 000 kronor.

Mannen har erkänt brott men tonar enligt åklagaren ner sin roll i organisationen. Han beskriver den mer som ett gäng kompisar som gått samman och köpt droger för eget bruk, inte som ett organiserat nätverk.

– Jag menar istället att han haft en ledande roll. Han har stått för både inköp, försäljning och förvaring av drogerna, säger kammaråklagare Anna Anrell.

Hot och våld

Åklagaren tror att narkotikanätverket kan ha bedrivit sin olagliga verksamhet under en längre period än den de nu åtalas för.

– När polisen började jobba med fallet i januari hade de redan ett lager för narkotikan, de hade kontaktnät och dagliga samtal, som vi har lyssnat på, där man diskuterar inköp och försäljningar, säger Arnell.

SVT:s program Uppdrag Granskning kunde i går avslöja att vissa av trygghetsvärdarna inom trygghetsprojektet Lugna gatan håller lugn på gatorna genom att hota och slå ungdomarna.

Men inte bara det.

Flera av Lugna gatans trygghetsvärdar har begått grova våldsbrott och flera utreds för brott – samtidigt som de jobbar med att vägleda ungdomar.

Ett av kriterierna för att bli anställd som trygghetsvärd är att man ska ha tagit avstånd från sitt brottsliga förflutna och man får inte ha begått brott de senaste tre åren för att komma i fråga i rollen som trygghetsvärd.

Men SVT:s granskning visade att de reglerna inte efterföljdes när man efter Husbykravallerna 2013 snabbt fick se till att få ut fler värdar i området.

En fjärdedel, 5 av 20 värdar, utreddes för nya brott samtidigt som de anställdes i Husby för att vägleda ungdomar.

”Ingen försäljning här”

På Fryshuset har man känt till fallet med just den brottsmisstänkte trygghetsvärden ett tag. Han beskrivs som en person som arbetstränade inom Lugna Gatan.

– Han stängdes av samma dag som han häktades. Det är en pågående utredning så vi avvaktar dom. Döms han så avskedas han, Men oavsett kan han inte komma tillbaka till oss, säger Johan Oljeqvist, vd för Fryshuset,

Att mannen misstänks ha gjort narkotikaaffärer i anslutning till Fryshuset är extra oroande, menar Oljeqvist.

– Vi tillsatte direkt en intern utredning och det har inte skett någon försäljning här vad vi har kunnat se.

Rättegången mot mannen och hans åtta medåtalade hålls i vår.

Följ ämnen i artikeln