Tovas strategier för att försöka stoppa expojkvännens våld

Uppdaterad 2018-02-15 | Publicerad 2017-12-19

Tova Moberg, 19, utvecklade strategier för att klara sig undan 22-åringens våld.

I dagboken skriver hon hur hon flera gånger spelade avsvimmad för att få honom att sluta:

”Minnena kommer som en film framför mig. Hans händer mot min hals, syret som försvinner ur mina lungor, läpparna som börjar sticka”, skrev hon i dagboken.

Rättegången mot Tova Mobergs 22-årige expojkvän fortsätter i Hudiksvalls tingsrätt. Nu kommer man att avhandla åtalspunkt två, som rör grov kvinnofridskränkning. Expojkvännen är misstänkt för att under flera års tid ha misshandlat och hotat Tova Moberg. Tova Mobergs anhöriga anmälde hans våld till polisen och han var misstänkt för att ha misshandlat henne i mars, två månader senare var hon död.

I juni hittade anhöriga Tova Mobergs dagbok och den sjätte juni lämnades den in till polisen. Där beskrev hon själv våldet och hoten som expojkvännen utsatte henne för. Flera av händelserna ingår nu i åtalet mot henne.

Tova skriver hur hon vid flera tillfällen låtsades vara avsvimmad, för att få honom att sluta. Hon skriver bland annat om ett tillfälle, på en fest:

”då dunkade han mitt huvud i väggen och jag spelade avsvimmad”.

Tova Mobergs expojkvän hotade med mord

Hon skriver också om ett tillfälle när de åkte upp till Umeå i bil, när 22-åringen ska ha kört ut henne till älven och sagt att han skulle dränka henne. Hon beskriver hur hon försökte springa därifrån och hur han fick tag i henne och kastade henne i marken. Då låtsades hon skada sin fot och han ska ha lugnat ned sig:

”Därför undrar jag om han faktiskt skulle kunna göra det, döda mig asså... eller bara skrämma mig”, skriver hon i dagboken som nu ingår i bevisningen mot 22-åringen.

Enligt förundersökningen har han misshandlat och hotat henne flera gånger. Bland annat har han hotat med att gräva ner henne levande och skickat sms med hot att hon ska bli sönderslagen och lyda honom till hundra procent, annars ska hon dö:

”det är slut för dig snart du ska vara glad att du får leva”, skrev han enligt förundersökningen.

Expojkvännen förnekar brott

Själv förnekar expojkvännen både mord och grov kvinnofridskränkning. Under rättegången har han kommenterat dagboken och dess innehåll och då menat att dagboken skulle ha varit överdriven.

Åklagare Christer Sammens har tidigare sagt att han inte ger mycket för expojkvännens förmildrande bild av Tovas dagbok.

– Det är bara att läsa dagboken och bilda sig en uppfattning om det. Det har naturligtvis en djupare kontext än vad han har menat, sa Christer Sammens då.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

ANNONS