Leif GW Persson om Skandiamannen: ”Han är polisens huvudspår”

Uppdaterad 2018-05-24 | Publicerad 2018-05-23

Leif GW Persson har tagit del av de nya uppgifterna om Palmemordet.

Enligt kriminologen är ”Skandiamannen” nu polisens huvudspår.

– Det är jag ganska säker på. Men jag tycker han verkar lite för virrig och konstig för att stämma, säger han

I Magasinet Filters nya nummer pekas en man ut som Olof Palmes mördare. Det handlar om den så kallade ”Skandiamannen” som var 52 år vid tillfället då Palme sköts till döds på Sveavägen.

”Skandiamannen” befann sig bevisligen på platsen men lämnade oriktiga uppgifter om vad han gjorde där.

Och så långt håller kriminologen Leif GW Persson – som själv väckte journalisten Thomas Petterssons intresse för Palmemordet 2006 via sin romantriologi – med om Magasinet Filters teori.

– I det första signalementet som skickades ut, och på den punkten är jag helt säker, så talades det om den här handledsväskan. Det fick oss att haja till för att säkerhetspolisens livvakter brukade ha likadana. Och de var inte så jävla vanliga, de kallades för ”bögslungor”. Och han hade en sådan där, plus keps och rock. Så det är alldeles uppenbart att det är honom de far efter i det läget, säger GW.

Han fortsätter:

– Det kan bli fel ändå, det kan vara så att han bara är där eller så är det honom man ska leta efter. Men enbart det förhållandet borde gjort att han blivit jävligt gediget förhörd. Han finns på brottsplatsen vid den aktuella tidpunkten, det är styrkt till skillnad från Christer Pettersson.

GW: Förhördes inte grundligt

Men särskilt grundligt förhörd blev alltså inte ”Skandiamannen”.

– Det är märkligt att han inte hördes ordentligt inledningsvis. Men det var inte så mycket som fungerade den gången, menar Leif GW Persson.

Kriminologen menar att det på den tiden hela tiden dök upp andra spår som polisen prioriterade:

– Det fanns liksom aldrig plats för ”Skandiamannen”. Men det har funnits poliser som varit intresserade av honom: Arne Irvell och Erik Skoglund. Inga Sherlock Holmes, men vanliga snutar som varit med ett tag och just den biten är de noga med. Det var ingen slump att just de fastnade för ”Skandiamannen”, säger GW.

Nu har Magasinet Filter och frilansjournalisten Thomas Pettersson även plockat fram ett motiv och tillgång till vapen, hävdar de i reportaget ”Den osannolika mördaren” som pekar ut ”Skandiamannen” med namn och bild som Olof Palmes mördare.

Och Leif GW Persson tror att ”Skandiamannen” är polisens huvudspår.

– Det är jag ganska säker på. Så långt det går måste man försöka få någon ordning på skiten. Kan man hitta vapnet, och det visar sig ha relevans, då blir det något annat. Men idag är det spekulativt, säger Leif GW Persson.

Vapenanknytningen lös

När det gäller Magasinet Filters vapenspår – att ”Skandiamannen” bodde granne med och kände en vapensamlare med över 200 vapen – är Leif GW Persson skeptisk till.

– Den här vapenanknytningen är faktiskt jävligt lös. Han kände en vapensamlare, ja men det gör väl i stort sett hela mänskligheten i hans generation. En jägare eller skytt eller samlare. Enligt uppgift skulle han haft en Smith & Wesson av aktuell kaliber. Jo visst, men plocka fram den då får vi se om det är meningsfullt att provskjuta den. Skulle det visa sig att kulan stämmer då blir det något annat.

Leif GW Persson, precis som Hans Holmér och Hans Ölvebro, ställer sig skeptisk till ”Skandiamannens” gärningsmannaprofil.

– Jag tycker han verkar lite för virrig och konstig för att stämma, säger GW och fortsätter:
– Hustrun skakar ju bara på huvudet och säger han var alldeles för vek för att göra något sådant.

Behövs det så mycket mod för att skjuta någon i ryggen då, är det inte fegt att göra det?

– Jag vet inte hur många du har skjutit i ryggen på öppen gata? Du måste nog ha en jävla beredskap när du gör det helt enkelt. Jag har dessutom en föreställning om att mördaren är ganska bra på att skjuta.

Enligt Magasinet Filter hade ”Skandiamannen” skjutvana vilket Leif GW också är inne på.

– Han har varit länge i militären så han är säkert utbildad på pistol, och revolver är i så mått enklare.

”Polisen vet precis vad de ska göra”

Enligt Leif GW Persson kommer polisens arbete med ”Skandiamannen” att fortsätta den närmaste tiden.

– Polisen vet precis vad de ska göra. De håller redan på. De går igenom allt det gamla och ser vad man kan hitta där. De går igenom hans tidsschema minut för minut. Sedan rotar man runt i hans umgänge för att se om han sagt något. Sedan letar man förstår efter vapnet, men det såldes väl redan på -80-talet.

Hur ser du på möjligheterna att hitta det?

– Det är ju ett legalt vapen som jag fattar det. Då finns en licens nånstans. Då borde det inte vara omöjligt.

Leif GW Persson avslutar:

– Men den stora grundläggande grejen är att han är död. Oavsett vilket blir det inget åtal, säger han.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Skicka tips krypterat genom Secure Drop