Så lever Akilov på Kronobergshäktet

Övervakas dygnet runt – följs av fyra vakter

Rakhmat Akilov körs in till Kronobergshäktet.
Foto: LASSE ALLARD
Rakhmat Akilov körs in till Kronobergshäktet.
KRIM

Han är avskärmad från all kontakt med omvärlden och häktespersonalen övervakar honom dygnet runt genom en glasruta.

Varje gång han lämnar sin cell är han omgiven av fyra vakter.

Så ser den misstänkte terroristen Rakhmat Akilovs vardag ut inne på Kronobergshäktet.

Uzbeken Rakhmat Akilov, 39, har erkänt att det var han som med en stulen lastbil körde på och dödade fem personer på Drottninggatan i centrala Stockholm den 7 april 2017.

Nu sitter den misstänkte terroristen inlåst drygt en kilometer därifrån, på Kronobergshäktet, i väntan på rättegång.

Kronobergshäktet i centrala Stockholm.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Kronobergshäktet i centrala Stockholm.

När Akilov kom in till häktet hade han brännsår på höger ben och klagade över smärta i höger hand. Skadorna ska han ha fått i samband med kraschen in i Åhlénshuset. Enligt uppgift ska han snabbt ha repat sig från blessyrerna.

Vid intagning på häktet görs även en bedömning av personens psykiska status och självmordsrisk, så kallad suicidscreening. I samband med den togs beslutet att Rakhmat Akilov skulle sekundbevakas.

Blev störd av ljuset

Sekundbevakning är precis som det låter – övervakning varje sekund dygnet runt. Häktespersonal tittar på Rakhmat Akilov hela tiden, enligt uppgift genom en glasruta in till hans cell.

Han är övervakad även när han duschar och när han går på toaletten.

För att personalen ska kunna ha uppsikt över honom är lampan i cellen alltid tänd.

Under helgen den 15–16 april klagade Rakhmat Akilov enligt uppgift på att han inte hade kunnat sova på flera nätter på grund av ljuset. Detta ska Akilovs advokat Johan Eriksson ha påtalat för åklagaren påföljande onsdag.

En elektriker ska då ha installerat en dimmeranordning i cellen och dagen därpå, fredagen den 21 april, ska Akilov ha kunnat sova, då han upplevt att belysningen blivit mindre störande.

Ingen kontakt med yttervärlden

Rakhmat Akilov sitter häktad med fullständiga restriktioner, vilket innebär att han inte får ha någon som helst kontakt med yttervärlden.

Han inte får tala med andra intagna överhuvudtaget. Hans enda mänskliga kontakter är med personalen på häktet och med advokaten Johan Eriksson.

Akilovs advokat Johan Eriksson.
Foto: PONTUS ORRE
Akilovs advokat Johan Eriksson.

Akilov hade, enligt uppgift, bara hunnit sitta häktad i drygt en vecka innan han bröt mot den här restriktionen.

När Akilov var ute på rastgården ska han ha talat med en intagen i rastgården bredvid. Akilov ska ha hunnit säga två meningar innan rastgårdsvakterna ingrep.

En källa uppger att en av vakterna på plats ska ha hört Akilov säga någonting om Uzbekistan till den andre mannen.

Fick byta ut sin koran

De fullständiga restriktionerna innebär också att Rakhmat Akilov varken får använda internet, titta på tv, lyssna på radio eller läsa tidningar. Det enda han får läsa är böcker.

En bibliotekarie besöker Kronobergshäktet ett par gånger i veckan och går då runt med en bokvagn. Om Akilov inte hittar någonting som faller honom i smaken bland böckerna på vagnen – eller om han till exempel vill ha böcker på ryska – kan han beställa den litteratur han önskar, som då i mån av möjlighet tas fram.

Enligt uppgift ska Rakhmat Akilov under början av häktningen ha haft en koran på turkiska i sin cell, men senare ha fått byta ut den till en ryskspråkig version.

Han uppges även ha möjlighet att besöka häktets video- och spelrum, där han kan se på film och spela tv-spel.

Möblerna är fastskruvade

I cellen finns säng, bord, handfat, hylla och bänk, allt är fastskruvat i väggen. Dusch och toalett finns i korridoren.

En cell på Kronobergshäktet.
Foto: Gunnar Lundmark / TT
En cell på Kronobergshäktet.

Jennie von Alten, häkteschef på Kronobergshäktet, kommenterar inte enskilda intagna, men säger att de intagna får duscha när de själva önskar, bara det är praktiskt möjligt och duschen är ledig.

– Varannan dag ungefär är det vanligt att de duschar, säger hon.

En timme per dag får Rakhmat Akilov vara ute på rastgården. Eftersom han sitter med fullständiga restriktioner släpps han ut på en mindre rastgård, där han endast har sällskap av kriminalvårdens personal.

En rastgård på taket på Kronoberghäktet.
Foto: PETER KJELLERÅS
En rastgård på taket på Kronoberghäktet.

23 rökfria timmar

Akilov ska enligt uppgift ha pratat med en tidigare arbetskamrat före lastbilsattacken på Drottninggatan och då ha beskrivit sina dagar med orden ”Jag bara röker och sover”.

Det ständiga rökandet är det slut med nu. På Kronobergshäktet får han bara röka under den timme varje dag då han är ute på rastgården. Dygnets övriga 23 timmar tillbringas inomhus med strikt rökförbud.

Tändstickor och aluminiumformar att fimpa i som rökarna på Kronobergshäktet får använda.
Foto: Björn Larsson Ask / TT
Tändstickor och aluminiumformar att fimpa i som rökarna på Kronobergshäktet får använda.

Rakhmat Akilov får använda sina egna kläder om han vill. Annars kan han klä sig i Kriminalvårdens basuppsättning med gröna mjukiskläder – långbyxor eller shorts, långärmad eller kortärmad tröja – samt tofflor.

Kriminalvården erbjuder också sänglinne och ett basutbud av hygienartiklar.

Påsar med hygienprodukter som delas ut till de intagna på Kronobergshäktet.
Foto: Björn Larsson Ask / TT
Påsar med hygienprodukter som delas ut till de intagna på Kronobergshäktet.

Om Akilov vill ha cigaretter, snus, godis, chips eller andra hygienartiklar än de han får gratis kan han köpa från kioskvagnen som kommer till Kronobergshäktet ett par dagar i veckan. Prisnivån är den samma som på vanliga Pressbyrån.

90 kronor i bidrag

En häktad person förväntas i första hand använda sina egna pengar. Om Akilov kan visa att han helt saknar tillgångar kan han få ett ekonomiskt bidrag på maximalt 90 kronor i veckan.

Uzbekens ekonomi verkar inte vara speciellt solid, eftersom han den 19 maj beviljades bidrag för akut tandvård.

Utgångspunkten är att en intagen ska bekosta all tandvård själv. Rakhmat Akilovs behandling kostar 2 540 kronor. Enligt Kriminalvårdens beslut står staten för 2 253 kronor medan Akilov själv endast ska betala 287 kronor.

Tränar på gymmet

Rakhmat Akilov uppges ha möjlighet att träna i gymmet på häktet.

Häkteschefen Jennie von Alten kommenterar inte hans fall, men säger att friskvård är något som alltid uppmuntras på Kronobergshäktet.

– Om en intagen vill motionera, då får personen göra det bara träningsrummet är ledigt och det är praktiskt möjligt.

Ett träningsrum på Kronobergshäktet.
Foto: BJÖRN LARSSON ASK / TT
Ett träningsrum på Kronobergshäktet.

Motionsrummen på Kronobergshäktet är utrustade med bland annat cyklar, löpband och roddmaskiner.

– Det är inte som med utevistelsen på rastgården, där vi enligt lag måste erbjuda en timme per dag. Träningen erbjuder vi för att det är vårt uppdrag att minska skadeverkningarna av att sitta häktad, säger von Alten.

Tre mål om dagen

På Kronobergshäktet serveras mat tre gånger om dagen, frukost, lunch och middag. Maten beskrivs som vanlig husmanskost, det finns även alltid ett vegetariskt alternativ.

Akilov äter all sin mat i cellen. Alla kärl och bestick som används är av säkerhetsskäl tillverkade av plast.

Trots de säkra besticken ska Akilov enligt uppgift redan under sin andra dag i häktet ha varit inblandad i en incident med ”ett vasst föremål” som bedömdes kunna vara farligt för både honom själv och andra – en tagg från en platsgaffel.

Akilov ska ha brutit av en tagg och använt den för att peta tänderna.

Enligt Aftonbladets källor fick Akilov då en tillsägelse och information om att han inte får förstöra saker som tillhör Kriminalvården. Om det upprepades skulle han serveras ”fingermat” istället, alltså mat som han skulle få äta med fingrarna – en reprimand som dock inte ska ha behövt genomföras.

Gömde sig under täcke

I början av sin häktesvistelse ska Akilov även ha varit inblandad i en incident med ett så kallat sucidtäcke, ett specialtäcke som ges till intagna som bedöms vara självmordsbenägna.

Täcket är tillverkad av ett material som inte kan rivas sönder och användas till något annat – en hängsnara till exempel.

Akilov ska ha gömt sig under suicidtäcket och därmed gjort det omöjligt för personalen att bevaka honom varje sekund.

Efter detta ska Kriminalvården ha beslutat att han endast får ha ett vanligt kriminalvårdstäcke i cellen så att sekundbevakningen kan genomföras.

En vakt i en korridor på Kronobergshäktet.
Foto: Gunnar Lundmark / TT
En vakt i en korridor på Kronobergshäktet.

”Aggressiva tendenser”

Den 8 maj fattades beslutet att minst fyra kriminalvårdare krävs vid all kontakt med Akilov i samband med att hans celldörr ska öppnas och när han rör sig utanför sin cell.

Detta beror på att han under helgen 6–7 maj ska ha uppvisat ”aggressiva tendenser”.

Alltid när Rakhmat Akilov vallas utanför sin cell är han därför omgiven av fyra vårdare och minst en av dem är beväpnad med pepparsprej och teleskopbatong.

Skrik och Hitlerhälsningar

Den skärpta bevakningen verkar inte ha hjälpt, för enligt uppgifter till Aftonbladet har Akilov nyligen anmälts för ytterligare en incident där han vägrat att lyda häktespersonalen.

Han ska ha skrikit åt kriminalvårdarna som skulle hämta honom ur hans cell för en promenad på rastgården och anklagat dem för att vara rasister. Han ska också ha skrikit ”hitlerhälsningar” med utsträckt arm mot dem.

Rakhmat Akilov ska då ha stängts in i cellen igen och blivit aggressiv med skrik och gester när han inte fick någon promenad på grund av sitt beteende, enligt uppgift till Aftonbladet.

Leds genom ”Suckarnas gång”

Den dagen när rättegången inleds kommer Akilov ledas ut från sin cell och ta hissen ner till den underjordiska kulverten som kallas ”Suckarnas gång” från Kronobergshäktet till Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

Rakhmat Akilov kommer att sitta häktad till dess att rättsprocessen mot honom är avslutad.

Akilov kan tas från sin cell på Kronobergshäktet till säkerhetssalen utan att någonsin komma ut i friska luften.
Foto: PAUL WALLANDER
Akilov kan tas från sin cell på Kronobergshäktet till säkerhetssalen utan att någonsin komma ut i friska luften.