Livstidsstraff för tre män efter mord och mordförsök

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2018-02-09

En 19-årig man mördades och hans två vänner skadades allvarligt.

Enligt tingsrätten var bara Farhang Ezzati, 26, skyldig till mordet.

Nu vänder hovrätten och väljer att döma även Michael Altun, 24, och Sharam Karim, 24, för medhjälp till mordet.

De tre männen döms till livstids fängelse.

Klockan 21.29 kvällen den 22 mars förra året kommer en man i 20-årsåldern in till Södra Älvsborgs sjukhus tillsammans med två äldre män. På övervakningskameran i entrén till sjukhuset ser man hur mannen stödjer sig på skjutdörrarna – och sedan faller ihop.

Han och två av hans vänner har tidigare på kvällen attackerats med kniv på Hässleholmen i Borås.

En av vännerna, en 19-åring man, har blivit knivhuggen i bröstet och han avlider senare av skadorna.

Också de två andra männen har fått allvarliga skador – men överlever.

Enligt åklagaren har tre något äldre män, Farhang Ezzati, 26 år, Michael Altun, 24 år, och Sharam Karim, 24 år, gett sig ut i en Audi A4 för att leta reda på de tre yngre männen. Efter att ha parkerat den silverfärgade bilen har de till fots patrullerat området för att hitta trion.

Tvingas ut ur gömställe

Till slut hittar man de yngre männen – som försökt gömma sig i ett trapphus.

– Är det här ni gömmer er era råttor, säger Farhang Ezzati enligt förundersökningen.

Genom hot lyckas Ezzati, Altun och Karim få ut de yngre männen från sitt gömställe – och där ska de ha attackerat dem med kniv, sparkar och slag. Så illa att en av 19-åringarna dog.

Efter mordet flyr de i Audin, slänger knivarna och tvättar sina kläder i klorin.

Tingsrätten dömde 26-årige Farhang Ezzati till livstids fängelse för mord och försök till mord.

Två vänner till 26-åringen, de två 24-åringarna Michael Altun och Sharam Karim, frikändes från mordmisstankarna men dömdes i tingsrätten för försök till mord. De fick båda 12 års fängelse.

Hovrätten dömer alla till livstid

Nu väljer hovrätten att ändra tingsrättens dom.

I stället för att bara döma Farhang Ezzati till livstids fängelse döms nu även Michael Altun och Sharam Karim till livstidsstraff, för medhjälp till mord.

Hovrätten anser att det är bevisat att även de två 24-åringarna varit beväpnade med knivar och att de haft inflytande över mordet och inte bara passivt befunnit sig på platsen.

Även hovrätten väljer att döma samtliga tre för de två mordförsöken.

Mördades – efter att fått kunskap om skjutning

Enligt hovrätten kan ett möjligt motiv till mordet på 19-åringen och mordförsöken på hans två vänner, vara att de tagit avstånd från Farhang Ezzati efter att de sagt sig fått veta att han ska ha skjutit en gemensam vän till dem:

”Det finns inte anledning att ifrågasätta att detta kan ha varit ett motiv för ett angrepp på målsägandena”, skriver hovrätten i sin dom.

Vänner till målsägandena har berättat att de fått reda på att Ezzati och de två andra männen var på jakt efter den yngre trion – och ska ha försökt varna dem, vilket enligt hovrätten även stöds av telefonanalyser som gjorts.

Enligt hovrätten har de två männen i 20-årsåldern som utsattes för mordförsöken lämnat utförliga, detaljrika och sammanhängande berättelser av vad som hände.