Hon blev förälskad i livstidsdömde mördaren – får inte träffa honom

Publicerad 2017-12-09

Morddömde Mathias Berg och hans fästmö träffades när hon arbetade på anstalten han då avtjänade sitt livstidsstraff på.

Nu kämpar paret för att få träffas i fängelset – men Förvaltningsrätten säger nej.

– Den typen av kärlek som jag känner med Mathias har jag aldrig upplevt förut. Det känns som, med risk för att bli lite flummig, att vi alltid har känt och letat efter varandra, säger fästmön.

Den för mord livstidsdömde Mathias Berg, 44, och hans fästmö, en 29-årig kvinna, träffades förra sommaren när hon arbetade på Mariefredsanstalten där Berg då avtjänade sitt straff.

– Det var ingenting jag räknade med när jag började jobba där. Man hör ju skrönor om tjejer som träffar killar i fängelse för att de vill ha en farlig kille, men så var det inte för mig. Det här var första gången jag fick känslor för någon som inte var en vanlig Svensson, säger fästmön, som vill vara anonym.

Den 29-åriga flickvännen sommarjobbade på anstalten och hon minns när hon fick upp ögonen för den livstidsdömde mördaren för första gången.

– Det började när killarna var ute på rastgården och jag såg att han gjorde yoga och då frågade jag hur länge han hållit på med det eftersom jag själv yogar och det var väl så det började, att vi hittade en gemensam grund, säger hon.

Kvinnan berättar att allteftersom känslor mellan dem växte fram bytte hon avdelning och senare sa hon upp sig från jobbet på Kriminalvården och paret började brevväxla. Mathias Berg i sin tur förflyttades till anstalten Österåker.

– Vi skriver brev varje dag. Det känns lite som på 30-, 40-talet när det var krig och man fick skriva brev till den man älskade men relationen fortgick i alla fall. Inte för att han är ute i krig, men ändå. Vi kanske är gamla själar som ändå får det vi behöver, säger kvinnan.

Mördade man i 70-årsåldern

Mathias Berg dömdes 2006 i Uppsala tingsrätt för att ha mördat en man i 70-årsåldern som under flera år haft en relation med Bergs mamma. Vid tidpunkten för mordet bodde Mathias Berg hemma hos mannen i 70-årsåldern, men mannen ville att Berg, som bland annat hade missbruksproblem, skulle flytta därifrån. Enligt tingsrätten var mordet brutalt och ”torde ha medfört svår dödsångest”. Då sa han att han varken kunde erkänna eller förneka gärningen på grund av minnesförlust, men i efterhand har Mathias Berg erkänt gärningen och sagt att han var arg på mannen.

Fästmön säger att hon trots allt försöker se människan bakom brottet.

– Det finns inga förmildrande omständigheter, men jag väljer att se den person han är i dag. Hade jag misstänkt att han var samma person som han var då hade jag inte fortsatt framåt, säger hon.

Det finns ju väldigt många fördomar mot kvinnor som träffar intagna?

– Ja, det gör det. Man får höra saker som att man haft en frånvarande pappa, kommer från ett trasigt hem eller är osäker på sig själv och har dålig självkänsla. Men jag försöker att inte tänka för mycket på det och låta den energin dra ner mig. Det är väldigt få som vet om den här situationen och det är ett medvetet val från min sida, säger hon.

Får inte träffas

Den 29-åriga kvinnan och Mathias Berg har under sin brevväxling förlovat sig – men trots det får de inte träffas. Berg har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten och även där har paret fått avslag. Trots att Mathias Berg tidigare fått besök av dåvarande partners, en kvinna han träffade när hon arbetade i biblioteket på hans anstalt, säger både Kriminalvården och Förvaltningsrätten nej.

Enligt besluten menar man att det skulle kunna vara till skada för fästmön.

– Jag är en vuxen person och fullt kapabel att fatta egna beslut. Om man läser fängelselagarna står det att nära anhöriga ska få besöka och dit kan även en flickvän eller fästmö räknas, säger kvinnan som också vill poängtera att fästmannen inte är dömd för dödligt våld mot kvinnor.

I Förvaltningsrättens dom skriver de att man inte ifrågasätter att besöken skulle ha en positiv effekt på Bergs rehabilitering. De tar också upp de tidigare besök han fått av en annan flickvän och att han under verkställigheten bland annat medverkat i behandlingsprogram, psykologsamtal och studier – trots det ändras inte tingsrättens bedömning:

”Han är impulsiv, irritabel och aggressiv och har en begränsad förmåga till ångerkänslor och empati. Risken för återfall under verkställigheten, bedömdes av psykolog, som klart förhöjd”, står det i beslutet.

”Försöker vänta ut oss”

Fästmön tror att beslutet beror på att de träffades när hon arbetade inom Kriminalvården.

– Jag tror helt och hållet att det är anledningen men de kan inte ange det i besluten. Om det bara hade handlat om säkerhet så hade det avhjälpts när han bytte anstalt, eftersom jag hade koll på rutinerna på Mariefred men inte på andra anstalter. Jag tror att de försöker vänta ut oss och göra det så svårt som möjligt för oss, säger fästmön.

Gunilla Eriksson, sektionschef på sektionen för allmän klientjuridik på Kriminalvården säger att man inte kommenterar enskilda ärenden.

– Skälen för våra beslut framgår av våra motiveringar, säger Gunilla Eriksson.

Eriksson vill inte kommentera fästmöns kritik om att det ska ha handlat om att hon tidigare arbetat för Kriminalvården. Hon kommenterar inte heller varför den tidigare flickvännen fick besöka mannen, men inte den nuvarande fästmön.

I ett mejl skriver Gunilla Eriksson hur man generellt resonerar: ”Den här typen av bedömning påverkas normalt inte av om besökaren/den nya partnern har jobbat inom Kriminalvården eller inte”.