Våldtäktsdömda åklagaren i hovrätten

Uppdaterad 2015-09-28 | Publicerad 2015-09-02

Gävleåklagaren dömdes till tre och ett halvt års fängelse av Falu tingsrätt för bland annat tre fall av våldtäkt mot barn sedan han haft sex med flickor under 15 år.

I ett överklagande till Svea Hovrätt vill han frias från de grövre brotten och slippa fängelse.

Chefsåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren yrkar i stället på en straffskärpning.

I dag inleddes huvudförhandlingen i hovrätten i Stockholm.

Fallet med den förhållandevis unge Gävleåklagaren har upprört många och chockat hans kollegor. Han spåddes en lysande framtid inom juridiken och var kort innan han greps involverad som åklagare i ett brottmål med riksmedialt intresse.

Han kom att åtalas på hela 16 punkter varav tre fall av våldtäkt mot barn där han ska ha haft sex med flickor under 15 år som numera bedöms som våldtäkt. Först i Dalarna 2009 och sedan i Hälsingland hösten 2014 där övergreppet ska ha skett på ett hotell och i hans bil.

När det gäller tjänstefelet ska han ha berättat för en kvinna vad hon skulle säga i förhör till polisen i ett fall där han var åklagare och hon misstänkt för narkotikabrott.

Ett omfattande beslag av sms-trafik med de aktuella flickorna utgör tyngsta bevisen mot honom.

”Missbrukat sin ställning”

Chefsåklagaren ansåg att Gävleåklagaren utnyttjat flickorna för att tillfredsställa sitt eget sexmissbruk.

– Han har dessutom missbrukat sin ställning som åklagare och svikit allmänhetens förtroende för rättsväsendet, sa Anders Jakobsson i tingsrätten och yrkade på fyra års fängelse.

Tingsrätten stannade vid tre och ett halvt år mot bakgrund av att Gävleåklagaren även kommer att förlora sitt jobb.

Utöver våldtäktsdomarna fälldes han även för sexuellt ofredande, dataintrång – där han gjort ett 50-tal slagningar i andra åklagares ärenden -, sexköp och för att ha köpt ut sprit åt minderåriga.

Förnekar våldtäkt

Åklagaren har erkänt dataintrång i något fall, spritlangning och köp av sexuell tjänst. Tjänstefelet och våldtäkterna förnekas.

Försvararen, advokat Per Borgblad, ansåg att ord stod mot ord vad gällde de misstänkta våldtäkterna. Han framhöll att målsägandena inte säkert kunde säga huruvida de berättat om sin ålder.  Inte heller om sexkontakterna skett före eller efter att flickorna fyllt 15 år.

– I ena fallet visste han att flickan var under 15 år, men då hände inget.  I andra fallet var hon över 15 år när de umgicks. Så han ska dömas för det han erkänner och inget mer, sa advokat Per Borgblad till Aftonbladet inför pläderingen i tingsrätten.

Tingsrätten ansåg att den åtalade åklagarens trovärdighet var lägre än brottsoffren. Nu ska Svea hovrätt säga sitt.

Huvudförhandlingen avslutas på måndag.