Så gjordes utredningen av Akilovs dåd

Uppdaterad 2018-01-30 | Publicerad 2018-01-29

Det har gått 290 dagar sedan Rakhmat Akilov, 39, stal en lastbil och under en vansinnesfärd längs gågatan Drottninggatan körde ihjäl fem människor.

Sedan dess har utredningen oförtrutet pågått.

På tisdag blir den drygt 8000 sidor långa förundersökningen offentlig.

– Vi har gjort det bästa av det vi haft tillgång till, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

Klockan var sju minuter i tre på eftermiddagen, fredagen den 7 april, när det första samtalet till 112 kom in. En lastbil körde i hög fart längs Stockholms främsta shoppingstråk - Drottninggatan.

Vid Åhléns City på Sergels Torg kraschade Rakhmat Akilov in i hörnet på varuhuset, och efter att ha misslyckats med att spränga lastbilen i luften flydde han till fots, ner i tunnelbanan.

Där och då inleddes en av de största polisutredningarna i Sverige - om ”terrorbrott genom mord”.

Följde flyktvägen

Jakten på terroristen blev kort. Genom övervakningskameror kunde polisen följa hans flyktväg ner i tunnelbanan, där han missade tåget, upp på gatorna igen.

Han kom upp vid uppgången Vasagatan, och sprang i riktning mot Norra Bantorget. Han svängde in vänster vid Burger King, upp förbi Casino Cosmopol.

Han tog sig sedan ner via en trappa till Arlanda Express, och hoppade på ett tåg, som strax därefter avgick mot flygplatsen.

20 minuter senare steg han av på Arlanda. Han tog sig upp till markplan och gick ut, utanför terminalen där han steg på buss 583, med destination Märsta. Han åkte med bussen, och steg av i Märsta, sannolikt på Frejgatan.

Uppträdde märkligt

Därefter går han in på en bensinmack, Cirkle K. Han uppträdde enligt vittnen ”märkligt”. Han hade flera synliga skador, och enligt uppgifter säger han:

– Det var jag som gjorde det.

Polisen larmas och Rakhmat Akilov kan gripas. Klockan hade hunnit bli 19.55.

Tre personer var då döda, två av hans offer avled senare på sjukhus.

”Fragmentarisk information”

När Rakhmat Akilov grips har ärendet redan legat på vice chefsåklagare Hans Ihrmans bord ett par timmar.

– Någon svarade i jourtelefonen, och eftersom polisen gjort bedömningen att det kunde röra sig om ett terrorbrott hamnade det hos oss på särskilda utredningar, säger han.

Det blev en sen kväll.

– När jag fick ärendet var det ju fragmentarisk information, det var oerhört svårt att veta vad som hänt. Jag blev, precis som alla andra, gripen av stundens allvar när man insåg att det skett ett fullbordat terrorattentat i centrala Stockholm. Och jag blev orolig, vad var det här, skulle det komma mer?

Kort efter dådet kom bildmaterial in till polis och åklagare, på en person som Hans Ihrman säger betedde sig ”något avvikande”. De fattade det ovanliga beslutet att gå ut med bilden på mannen i rulltrappan i t-banan i media.

När Akilov sedan greps säger Ihrman att han ”hoppades” att det var rätt person som gripits.

– Vi visste inte om det fanns fler personer. Vi hade uppgift att det var en person, och det var såklart oerhört angeläget att komma i kontakt med den personen.

”Oerhörd arbetsbelastning”

Det har nu gått 290 dagar sedan terrordådet.

– Det har varit en oerhörd arbetsbelastning under oerhört lång tid. Många har jobbat fruktansvärt hårt, under tidspress.

Samtidigt är nio-tio månader inte särskilt lång tid, sett till vad det handlar om. Mordutredningar som pågår över ett år är inte ovanligt.

– Förklaringen är att vi har haft gott om resurser och många har jobbat väldigt hårt.

Och ett erkännande?

– Precis, det har inte försvårat saken. Men samtidigt, hade det bara handlat om att knyta Akilov till det brottet, hade jag kunnat vara klar i halvårskiftet. Men utredningen är betydligt mer komplex.

Nu är utredningen klar, och Akilov har fått gå igenom den tillsammans med sin advokat.

– Vi har gjort det bästa av det material vi haft tillgång till, säger Hans Ihrman.

– Ett bra och gediget utredningsarbete, det vi summerar nu är vad bordet bjuder. Sen får vi se hur långt det räcker, men jag tycker polisen har gjort en väldigt god insats, både insatsen under händelsen, men också med utredningen.

Finns det något alternativ till livstid, i ditt yrkande?

– Jag vill inte svara på det i nuläget.

Advokaten: ”Försvarar inte en gärning”

Under hela utredningen har Rakhmat Akilov haft advokat Johan Eriksson, en av Sveriges mest namnkunniga brottmålsadvokater, vid sin sida.

Lördagsmorgonen efter terrordådet fick han frågan om han var beredd att åta sig uppdraget som den misstänkte terroristens försvarare.

Det var han.

– Men jag ringde min fru först, jag ville inte att hon skulle läsa om det i tidningarna.

Han säger att han egentligen inte funderade så mycket kring att försvara en misstänkt terrorist.

– Alltså, jag är advokat. Jag försvarar inte en gärning. När attentatet skedde följde jag nyheterna som alla andra.

Enormt medietryck

Han träffade redan på lördagen Akilov under ett par timmar på häktet.

– När jag kom ut därifrån hade jag 140 meddelanden på telefonen. Medietrycket har varit enormt, jag har ingen presstjänst att hänvisa till.

Efter bara ett par dagar begärde Johan Eriksson att entledigas från uppdraget, enligt Akilovs önskemål. Rakhmat Akilov vill ha en sunnimuslimsk advokat, men tingsrätten sa nej, och Johan Eriksson förblev den misstänkte terroristens försvarare.

– Vi har inte haft några problem, han och jag, det har inte påverkat vår relation.

Inte nervös

Han vill inte närmare gå in på hur deras relation sett ut, eller hur Akilov betett sig.

– Ingen som sitter häktad mår bra, och han har suttit fullständigt isolerad under lång tid. Jag tror han tycker det ska bli skönt när rättegången kommer igång.

Själv är Johan Eriksson fokuserad.

– Jag känner att det är mycket att hålla ordning på, jag kommer få jobba väldigt hårt. Men nervös, nej det är jag inte.

Under tisdagen åtalas Rakhmat Akilov. Efter 290 dagar i häktet.

290 dagar av sorg och saknad för de anhöriga till dem han dödade: Ebba Åkerlund, 11, Lena Wahlberg, 69, Maïlis Dereymaeker, 31, Chris Bevington, 41 och Marie Kide, 66.

290 dagar av sår som aldrig läker.