Åklagare åtalas för våldtäkt mot barn

Uppdaterad 2015-09-28 | Publicerad 2015-06-09

Åklagaren misstänks för att ha våldtagit en flicka 2009.

Åklagaren som suttit häktad misstänkt för sexövergrepp mot barn åtalades i dag vid Falu tingsrätt. Stämningsansökan innehåller hela 13 åtalspunkter.

Chefsåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren åtalar kollegan för våldtäkt mot barn, köp av sexuell tjänst, sexuellt ofredande, sju fall av dataintrång, tjänstefel samt två fall av olovligt anskaffande av alkoholdrycker.

Våldtäkten ska ha skett i Dalarna 2009. Enligt åtalet har han haft samlag – eller motsvarande – med en 14-årig flicka vid två tillfällen.

Sexuellt ofredande och köp av sexuell tjänst – där han betalat 500 kr för oralt samlag – är andra åtalspunkter som skett i Sundsvall respektive Dalarna.

Dataintrånget har bestått i att han gått in i åklagarkammarens datasystem för att kolla upp vissa personer i ärenden han inte haft att göra med.

Kom som en chock

Tjänstefelet är mycket flagrant. Här misstänks åklagaren ha berättat för en kvinna vad hon skulle säga i förhör till polisen i ett fall där han var åklagare och hon misstänkt för narkotikabrott .

Åklagaren har varit verksam i en stad i Mellansverige och förde talan i ett mycket uppmärksammat mål där nyligen. Beskedet om att han själv misstänktes för brott kom som en chock för hans kollegor.

Förnekar

Han greps i mitten av maj och häktades efter en lång förhandling någon dag senare. I dag väcktes åtal mot honom vid Falu tingsrätt.

Åklagaren förnekar sexualbrotten och tjänstfelet med erkänner dataintrången och anskaffandet av alkoholdrycker.

Åklagaren riskerar att avskedas om han fälls.