Anton höggs till döds - nu har dom fallit

Publicerad 2016-04-18

27-årige Anton misshandlades och lämnades att dö i skogen.

Motivet: En skuld på 500 kronor – och svartsjuka.

Nu döms två män för det brutala dådet.

Domen föll i dag i Göteborgs tingsrätt.

Den 48-årige huvudmannen döms till sex och ett halvt års fängelse för grov misshandel, människorov, grovt vållande till annans död, narkotikabrott och dopningsbrott.

Använde träpåk

En 26-årig medåtalad man döms till fyra års fängelse för bland annat människorov och medhjälp till vållande till annans död.

Männen, båda med kopplingar till Hells Angels, döms inte för mord eller medhjälp till mord då tingsrätten menar att det inte är klartlagt att de kunde veta att knivhugget skulle leda till döden.

Det var den 27 augusti förra året som Anton träffade de två nu dömda männen på en parkeringsplats i Göteborg. Anledningen till mötet var enligt uppgift en oreglerad skuld – på 500 kronor.

Ett annat motiv kan ha varit svartsjuka.

Anton hade intensiv telefonkontakt med den dömde 48-åringens flickvän, en 29-årig kvinna som även hon var åtalad för medhjälp till både människorov och Antons död.

Lockade offret till parkeringen

Sms-trafik som finns med i förundersökningen visar att Anton hade flera kontakter med den huvudmisstänkte 48-åringens 29-åriga flickvän fram till händelsen. Enligt åklagaren ska det telefonsamtal som tog Anton till Kobbegårdens idrottsplats dessutom ha kommit från hennes telefon.

Kvinnan friades dock av Göteborgs tingsrätt.

Hon uppgav under rättegången att hon bara lånat ut sin telefon till 48-åringen som skulle ringa Anton, men att hon inte visste att han skulle utsättas för våld.

På parkeringsplatsen misshandlade de båda dömda männen Anton svårt, bland annat genom att slå honom i huvudet med en träpåk.

Sedan tvingade de in honom i den äldre mannens bil.

Högg med kniv

De körde till en badplats, vid Sisjön någon mil från Göteborg, där de fortsatte misshandeln.

Den äldre mannen slog Anton till marken, och högg honom sedan, enligt åtalet, flera gånger med kniv, däribland i låret så att lårbenspulsådern skadades.

De två männen lämnade sedan den döende Anton i skogen vid badplatsen.

Göteborgs tingsrätt skriver i domen att Anton måste ha känt stor fruktan för sitt liv under färden och dödsångest då han lämnades svårt skadad i skogen.

Först tre dagar senare, den 30 augusti, hittades Anton död i skogen vid en parkeringsplats vid Sisjöns badhus av en ledig polis som var ute och rastade sin hund.

Skyddad identitet

Båda misstänkta männen har vid rättegången nekat till det de själva anklagast för men den 26-årige mannen har pekat ut sin 48-årige kamrat som den som högg Anton.

26-åringen vittnade från annan ort, under rättegången och lever idag under skyddad identitet.

Bevisen mot männen var många.

Dagen innan mordet köpte 48-åringen bland annat ett spadskaft, två moraknivar och en häftpistol på Jula,skriver rätten i domen. Spadskaftet och en av knivarna påträffades efter mordet på varsin sida om skogsvägen till Sisjöns badplats. På spadskaftet återfanns både 48-åringens och Antons dna.

Följ ämnen i artikeln