Ihjälskjuten man misstänks ha gängkopplingar

Uppdaterad 2016-09-19 | Publicerad 2016-09-16

Mordet kan vara del av blodigt gängkrig

En man i 30-årsåldern sköts i går kväll till döds i Barkarby.

Mannen hade en ledande roll i ett kriminellt nätverk från Stockholms västra förorter, enligt Aftonbladets uppgifter.

Polisen uppges arbeta utifrån teorin att dödsskjutningen är en del i ett pågående blodigt gängkrig.

Mannen sköts i huvudet sent på torsdagskvällen i Barkarby, Järfälla kommun.

Enligt uppgifter avlossade två gärningsmän flera skott och flydde sedan brottsplatsen i en Audi.

Tomhylsor på platsen

Polisen uppger att den skjutne mannen hittades på en innergård i närheten av Ica Maxi i Barkaby. I närheten fann man tomhylsor och en bil som nu är tagen i beslag.

Mannen fördes till sjukhus men dog där av sina skador.

Enligt källuppgifter till Aftonbladet var mannen en ledargestalt i den undre världen och man misstänker även att skjutningen är gängrelaterad – något polisen inte vill bekräfta.

– Vi kommenterar inte vilken bakgrund en person har. Vi jobbar brett och tittar på alla möjligheter, säger Carina Skagerlind, presstalesman på polisen i region Stockholm.

Bar vapen för att "försvara sina närmaste"

Mannen som nu mördats är tidigare dömd för flera brott. Hans senaste dom gällde bland annat ett vapenbrott och under rättegången sa han att han rör sig i en kriminell miljö och ofta bär vapen för att ”försvara sig och sina närmaste”. Han medgav även då att han tidigare tillhört det kriminella nätverket "Brödraskapet Wolfpack".

Enligt Aftonbladets källor var han fortfarande fram till sin död med i Wolfpack, eller "Vargarna" som de även kallas. Han ska ha haft en ledande roll i en av deras förgreningar i västra Stockholm.

 ”Vargarna” är ett sedan länge etablerat gatugäng på flera platser i landet och under flera år har ett blodigt krig pågått i Stockholms västra förorter mellan "Vargarna" och ett kriminellt nätverk som kallas "Lejonen" och som verkar i Hässelby.

Tittar på kopplingar

Grupperna misstänks ligga bakom flera skjutningar och har tidigare gått till blodig attack mot varandra. 2012 knivskars ledaren för "Brödraskapet Wolfpack" i ansiktet av en av "Lejonens" medlemmar och året efter misstänks två medlemmar i "Lejonen" ha avlossat skott mot två medlemmar i "Brödraskapet Wolfpack" (Vargarna) utanför entrén till ett köpcentrum i Vällingby Centrum.

"Lejonen" började som ett kompisgäng som sedan allt mer övergick till att bli ett multikriminellt nätverk.

2014 dömes tolv medlemmar i "Lejonen" för narkotikabrott efter att polisen i ett samordnat tillslag slagit till mot 15 adresser samtidigt. De dömda nekade då till att de var med i "Lejonen" men i deras celler, då de satt häktade, hittade man sedan klotter med männens namn och ”Lejon 165” - siffrorna är postnumret i Hässelby .

Letar samband

Ingen är ännu gripen för skjutningen i Barkaby i går men enligt Aftonbladets källor tittar man nu på samband mellan skjutningen av en av ledargestalterna i "Vargarna" och det pågående gängkriget.

– Man har ju redan koll på striderna mellan "Vargarna" och "Lejonen" så det är naturligt att man tittar där, säger en källa.
Polisen i Järfälla, dit Barkaby där dödsskjutningen inträffade hör, känner till de två kriminella gäng som misstänks ha gjort upp, även om de egentligen är hemmahörande i Hässelby och Vällingby i västra Stockholm.

– Personerna rör på sig och vi har kommit i kontakt med dem när de passerat vårt område, även om de hör hemma i Västerort. De kan ha stoppats i en trafikkontroll här eller liknande. En sådan här händelse kan också ske inne i centrala Stockholm, bara för att personerna som det här rör befinner sig där vid det specifika tillfället, säger Jörgen Karlsson, chef för polisområde Järfälla.

”Risk för allmänhet”

Det senaste året har flera skjutningar med koppling till gängkriminalitet inträffat i norra Stockholm.

– Vi har haft många mord och mordförsök i polisområde Nord, i alla fall är det känslan eftersom vi haft många sådan här händelser det senaste året. I de allra flesta fall handlar det om uppgörelser inom kriminella kretsar och grupperingar, säger Jörgen Karlsson.

I och med att det är gäng som attackerar gäng finns det inte någon direkt risk för utomstående.

– Men då många av händelserna inträffar på tider och platser med mycket folk i rörelse finns ju en risk att tredje man drabbas utan att vara måltavla, säger Jörgen Karlsson.

Han menar att polisens arbete mot den organiserade kriminaliteten har förändrats jämfört med tidigare.

– Då hade vi tydligare gängkonstellationer där man hade grupper med klubbjackor och t-shirtar, till exempel Hells Angels eller Original Gangsters. Det var tydliga gäng med fasta medlemmar. I dag är de mer löst sammansatta och individer kan skifta nätverk och gruppering, även om vissa så klart har stark koppling till ett specifikt gäng, säger Jörgen Karlsson.

I Järfälla finns ett par grupperingar med fysisk koppling till området.

– Och då jobbar vi mot individerna i de grupperna och inte mot grupperna i sin helhet, just eftersom det skiftar vilka som är med i vilket gäng.

Följ ämnen i artikeln