Tungt V-distrikt kräver markering om ”swexit”

Blir stridsfråga på Vänsterpartiets EU-konferens

avOlof Svensson

Foto: Vänsterpartiet
Adriana Aires, ordförande för Vänsterpartiet i Göteborg.

EU-frågan blir en stridsfråga för Vänsterpartiet.

Jonas Sjöstedt och V-ledningen vill pausa kravet på att Sverige ska lämna unionen – men tunga företrädare stretar emot.

– Vi tycker att V borde leda kampen för ett svenskt utträde, säger Adriana Aires, ordförande för Vänsterpartiet i Göteborg.

Vänsterpartiet har som långsiktigt mål att Sverige bör lämna EU. Men i slutet av förra året gick V-ledaren Jonas Sjöstedt ut och sa att kravet om ett utträde inte är aktuellt i nuläget. Partiet ska i stället formulera en slagkraftig EU-kritik från vänster tillsammans med andra europeiska vänsterpartier, skrev han i en debattartikel i ETC.

Foto: URBAN ANDERSSON
V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Om en dryg vecka träffas V för en konferens om EU-valet. Där ska partiet spika sin valplattform och ett svenskt utträde har seglat upp som en stridsfråga.

Flera i partiet reagerar starkt på att V:s partistyrelse inte har med en formulering om ett svenskt EU-utträde i förslaget till plattformen. En av omkring 15 kritiska motionärer vill lägga till stycket: ”Vänsterpartiet tycker fortfarande att Sverige ska lämna EU” i stället för det föreslagna ”Vänsterpartiets grundläggande kritik mot EU kvarstår”.

Partistyrelsen säger nej

Motionen stöds av hela Göteborgsdistriktet som är en tung röst i partiet. 14 procent i Göteborgs kommun röstade på V i riksdagsvalet.

– Vi tycker det är viktigt att Vänsterpartiet ska driva det långsiktiga kravet på ett svenskt EU-utträde, säger Adriana Aires, ordförande för V i Göteborg.

Partistyrelsen avslår dock motionen. I ett svar skriver man att kritiken mot EU ligger fast. Men att driva utträdelsefrågan inför valet skulle vara en förändrad linje eftersom det inte drivits aktivt sedan EU-valet 1994. Partistyrelsen ifrågasätter också lämpligheten att driva ett svenskt utträde nu när det enda aktuella exemplet som finns är Brexit.

Vill göra det enklare att lämna EU

Finns det en risk att ni buntas ihop med högerpartier i Europa som också kräver utträde?

– Vi tycker att Vänsterpartiet borde leda kampen för ett svenskt utträde. Det kan inte lämnas till högernationalister. Men vi tycker fortfarande inte att det är strategiskt viktigt att driva frågan under valrörelsen, säger Adriana Aires.

Även delar av Vänsterpartiets partistyrelse reserverar sig mot EU-plattformen. Fyra ledamöter vill få in en skrivelse att det ska bli enklare för medlemsländer att lämna EU och EMU. ”Vi reserverar oss mot partistyrelsens beslut att stryka ett avsnitt som tydliggör vår kritik mot EU:s federalism och vårt krav på att det ska bli enklare att gå ur EU och EMU”, skriver ledamöterna.

Nyligen meddelade Sverigedemokraterna att partiet skippar kravet på ett EU-utträde. Om Vänsterpartiet också stryker formuleringen blir det inget parti som driver frågan i valrörelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU-valet

EU