PRO uppger falska medlemstal – får för mycket bidrag

Publicerad 2017-10-18

PRO har år efter år uppgett falska medlemssiffror – vilket har gett dem stora summor statligt bidrag de inte skulle ha haft.

När Aftonbladet börjar granska siffrorna ändrar PRO plötsligt sitt sätt att redovisa medlemmar.

Sedan går kommunikationschefen in och städar på Wikipedia-sidan.

Pensionärernas riksorganisation, PRO, får varje år flera miljoner kronor i statligt bidrag. Bidraget baseras på antalet medlemmar och är en viktig inkomstkälla för organisationen som tampas med en ansträngd ekonomi.

PRO har länge hävdat att medlemsantalet ligger på omkring 400 000. Siffran återfinns på deras hemsida och i verksamhetsberättelser, den har även lyfts fram av Stefan Löfven, vars parti har täta kopplingar till pensionärsorganisationen.

Men siffran 400 000 är ordentligt uppblåst och bygger på att organisationen räknar antal medlemskap istället för antal fysiska medlemmar.

Antalet medlemmar är betydligt färre

I PRO:s senaste årsredovisning framgår att föreningen har 387 000 medlemmar. Antalet fysiska medlemmar är betydligt färre, 359 846.

I ansökan till Socialstyrelsen, som betalar ut det statliga bidraget, har PRO uppgett en siffra som ligger nära den uppblåsta: 383 565. Det är 23 000 fler än vad man faktiskt har.

Mönstret går igen i tidigare årsredovisningar som Aftonbladet har granskat. Varje år, mellan 2011 och 2016, uppger PRO betydligt fler medlemmar än vad organisationen faktiskt har. Sedan 2011 har de uppgett i snitt 13 000 för många medlemmar varje år. Totalt har det gett dem 640 000 kronor för mycket i statligt bidrag.

När Aftonbladet frågar PRO:s ordförande Christina Tallberg varför siffrorna inte stämmer ber hon att få återkomma.

– Du kan vara medlem i flera föreningar. Du har ett huvudmedlemskap, sedan kan du vara medlem också på andra håll, säger hon.

Går in och ändrar på Wikipedia

Men Socialstyrelsens regler är tydliga: Det är antal medlemmar och inte antal medlemskap som gäller. På ansökan om bidrag, som PRO fyller i varje år, står klart och tydligt att det är antal registrerade medlemmar som ska anges, inte medlemskap.

Efter intervjun med Aftonbladet kontaktar PRO själva Socialstyrelsen för att fråga hur redovisningen ska gå till. En vecka senare sjunker plötsligt PRO:s medlemsantal på organisationens Wikipedia-sida. Från 400 000 till 360 000. Ändringen utförs av PRO:s kommunikationschef Henrik Fahlgren.

När Aftonbladet kontaktar PRO på nytt om medlemsantalet hänvisas frågor till förbundssekreteraren Johanna Hållén. Hon säger att en medlem kan vara ansluten till ett lokalt distrikt och samtidigt medlem i PRO Global och PRO Kultur, vilket totalt blir tre medlemskap. Detta redovisningssätt har organisationen använt ”under lång tid”, säger hon.

Hur lång tid då?

– Det kan jag inte svara på.

Johanna Hållén uppger också att PRO under en tid diskuterat hur medlemsantalet ska redovisas och att man nu bestämt sig för att hädanefter redovisa antalet medlemmar och inte medlemskap.

Är det sedan vi började ställa frågor som ni bestämt er för det här?

– Nej, det är inte det.

Men ni hörde ju av er till Socialstyrelsen i fredags, efter att vi hade ställt frågor till er?

– Ja, precis. Men intervjun har påskyndat den här processen. Så är det.

”Kommunikationen har varit otydlig”

På frågan om de falska uppgifterna kan innebära att PRO fått för mycket pengar svarar hon:

– Den frågan har jag ställt till Socialstyrelsen. Jag hoppas jag får fortsätta den diskussionen med Socialstyrelsen.

Är ni säkra på att ni gjort rätt som tolkat reglerna på det här sättet?

– Vi menar att vi gjort rätt. Men är det så att Socialstyrelsen gör en annan tolkning, så får vi förstås anpassa oss efter det. Vi vill göra rätt för oss. Vi har absolut inte haft något ont uppsåt.

PRO:s presskontakt Malin Wennberg skickade i går kväll ett mejl till Aftonbladet där hon skriver att organisationen har utgått från en vägledande dom från 2004 där medlemskap istället för medlemmar räknas. Det ska man däremot inte göra i fortsättningen.

”Det har funnits en otydlighet inom organisationen om begreppen medlemmar och medlemskap vilket gjort att kommunikationen ibland varit otydlig. Därför vill vi förenkla detta. Det ska inte råda någon tvekan om hur många medlemmar PRO har. Ingen ska kunna ifrågasätta att vi är Sveriges största pensionärsorganisation. Det är, inte minst, viktigt i kontakt med politiker och beslutsfattare när vi driver pensionärers intressepolitiska frågor.” skriver hjon.

Efter att Aftonbladet börjat granska PRO:s medlemsredovisning har Socialstyrelsen öppnat ett ärende och bett PRO att inkomma med svar.