Efter kritiserade jackinlägget: Damberg till attack mot hat och hot

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Inrikesminister Mikael Damberg (S) erkänner att hans ifrågasatta jackinlägg var otydligt.

Men han går samtidigt till attack mot hur en del av hans kritiker har uttryckt sig.

– Hat och hot har präglat mycket av inläggen och de har i vissa fall riktats mot enskilda poliser. Det är helt oacceptabelt.

”Vid ett tillfälle på Sergels torg stötte poliserna Annika och Christoffer på en person misstänkt för narkotikabrott som visade sig bära en väldigt dyr jacka som hen inte kunde bevisa inköpet på och som var värd långt mer än personens inkomster. Jackan togs i beslag!” skrev Mikael Damberg.

Inlägget väckte omedelbart starka reaktioner i sociala medier och beskrevs som både ”känslokallt” och ”provocerande”.

Ministern tog senare bort inlägget och formulerade om det.

1 av 3 | Foto: INSTAGRAM
Mikael Dambergs första inlägg.

Hat och hot har präglat

Nu talar Mikael Damberg ut om hur han ser på de starka reaktioner inlägget har väckt.

Han är upprörd över att så många av kritikerna använt sig av ett hatiskt och hotfullt språk, i vissa fall riktat mot enskilda poliser.

– Det är både fruktansvärt och helt oacceptabelt.

– Det är allvarligt när debatten får en sådan vinkling och trissas upp som det gjorts i det här fallet.

Damberg framhåller att det för honom är viktigt att visa att han står bakom polisen ”som varje dag gör stora insatser för att öka tryggheten och minska brottsligheten i Sverige”.

Självkritisk

Ministern är dock också självkritisk, inlägget öppnade för felaktiga tolkningar. Bland annat eftersom det inte tydligt visade att polisen har rätt att ta ägodelar som en jacka, klocka eller en bil i beslag om brottsmisstankar finns, slår han fast.

– Det är något som görs väldigt ofta av svensk polis och jag har faktiskt aldrig uppfattat att det har varit ifrågasatt politiskt. Tvärt om skulle jag vilja säga att en av våra viktigaste insatser nu mot gängkriminaliteten är att slå mot brottslingarnas ekonomiska vinster och statusprylar.

”Borde gjort annorlunda”

Mikael Damberg har även kritiserats för att sprida felaktiga uppgifter eftersom ägaren till jackan inte var misstänkt för narkotikabrott, vilket Damberg ursprungligen hävdade. Och att han därmed spätt på den hatiska stämningen mot polisen.

Hur ser du på ditt eget ansvar där?

– Inlägget var otydligt formulerat, det blev mycket spekulationer. Balansgången är alltid svår när man inte vill beskriva ett enskilt ärende för mycket och gå in i detaljer. Det tycker jag att jag skulle ha gjort annorlunda.

Även poliser har varit kritiska, men några problem i relationen till poliskåren säger sig Damberg inte ha fått.

Brottsliga inlägg?

Bland de kritiska kommentarerna till följd av Dambergs inlägg finns formuleringar som inrikesministern menar bör granskas ur brottssynpunkt.

– Man måste verkligen se om en del av de här inläggen kanske också har varit olagliga.

Har du lärt dig något av det här i fråga om hur du som minister kan använda sociala medier?

– Ja, man lär sig hela tiden. Det är svårt att veta på förhand vad som blir stort och uppmärksammat. Men det är viktigt att inte lämna öppet för olika tolkningar, särskilt när det gäller enskilda ärenden där det pågår förundersökningar och där man inte kan säga allting. Det var också därför jag tog bort inlägget. Folk spekulerade hejvilt och mycket blev också direkt felaktigt.

Inte talat med Löfven

Har du pratat med statsminister Stefan Löfven om det här?

– Nej inte om det här, men jag pratar med honom om väldigt många andra frågor. Bland annat att vi kommer att fortsätta skruva upp arbetet mot gängkriminalitet i Sverige och möjligheten att slå mot ekonomiska vinningar av brott.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM