Ödesdag för klimatmötet – riskerar att kidnappas av ordval

Publicerad 2018-12-14

KATOWICE. Ordet ”välkomna” riskerar att kidnappa klimattoppmötet i Katowice.

I dag går mötet in på sista dagen – och många befarar hårda nattmanglingar.

– De flesta känner att det vore oerhört olyckligt om Katowice skulle bli ett misslyckande för att man inte kan enas om ett ord, säger klimatminister Isabella Lövin.

Parallellt med det som är klimatmötets huvudsyfte pågår en strid om den uppmärksammade klimatrapporten från FN:s klimatpanel, som släpptes i höstas.

En kvartett av oljeländer – USA, Ryssland, Kuwait och Saudiarabien – har satt sig på tvären och vägrar gå med på att mötet ”välkomnar” rapporten i slutdokumentet. De vill istället nöja sig med den mer vaga formuleringen ”notera”.

För att lösa låsningen har Polen gett Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP) och Costa Ricas miljöminister Carlos Manuel Rodriguez i uppdrag att förhandla fram en lösning.

Har träffat länderna

Under torsdagen satt Lövin i vad hon beskriver som ”oerhört intensiva” möten med olika länder.

–Jag har träffat i princip alla som är inblandade i detta. Positionerna finns kvar och det finns lite olika skäl till varför man haft olika inställningar till ordet ”välkomna”. Vissa anför som skäl att det inte är upp till en enskild stat att välkomna en vetenskaplig rapport, andra menar att det finns kunskapsluckor, saker de är kritiska till i rapporten, säger hon.

Rapporten slog ner som en bomb i höstas och visar att det är stora skillnader om temperaturökningen hålls på 1,5 eller 2 grader. Vid Parisavtalet kom världens länder överens om att hålla ökningen under 2 grader, men med ambitionen 1,5.

Måste ha med rapportens betydelse

Men enligt rapporten kommer följderna av klimatförändringarna att bli allvarliga redan vid 1,5 grader. Vid 2 kommer ekosystem, människor och djur att drabbas av dramatiska konsekvenser.

Slutsatsen i rapporten är enligt forskare att vi har mindre än tio år kvar att släppa ut som vi gör i dag, om målet 1,5 grader ska nås.

– Det kommer inte att vara möjligt att ha en utgång av den här konferensen där man inte har med rapportens betydelse i en eller annan form. Men det är för tidigt att säga var vi landar någonstans, säger Isabella Lövin.

Samtidigt uttrycker hon oro över att mötet kommer att ”kidnappas” av en fråga som handlar om ett ord. Det riskerar att skapa ännu mer splittring mellan länderna och skugga mötets verkliga knäckfrågor. Det handlar om hur finansieringen ska gå till, hur rika länder ekonomiskt ska kunna hjälpa de fattiga och hur man ska kunna enas om ett gemensamt regelverk för hur målen som sattes i Paris ska genomföras.

Utkast till slutdokument

Den samlade bilden från den svenska delegationen är att dessa frågor har gått väldigt trögt under hela mötet. Isabella Lövin har känt en frustration över att tekniska detaljer inte är på plats i de förslag som senare presenteras för ministrarna.

På torsdagskvällen kom dock ett utkast till ett slutdokument som de olika länderna nu ska analysera och ta ställning till.

– Det lilla vi har hunnit se om hur man bokför utsläpp och också om finansieringen ser bra ut från svensk synvinkel, sa Isabella Lövin till SVT på torsdagskvällen.

Det stod däremot inget om höjda ambitionsnivåer eller skärpta åtaganden i utkastet enligt SVT.