Beskedet: L-profilen kandiderar för fem nya år

Publicerad 2018-02-19

Cecilia Wikström, 52, kandiderar för ytterligare fem år i EU-parlamentet.

Liberalen, som har flera tunga uppdrag i Bryssel, vill att unionens länder ska fördjupa sitt samarbete trots att starka vindar i dag blåser åt motsatt håll.

– Jag är trött på de sura gubbarna som säger att EU ska göra mindre. De ser inte möjligheterna, säger hon.

Just nu förbereder sig partierna inför årets stora batalj, riksdagsvalet i september. Men när rösterna är räknade dröjer det inte länge innan kampanjarbetet återigen ska dras igång. Redan nästa år är det val till EU-parlamentet.

I flera partier har arbetet med att vaska fram kandidater redan inletts, även om det är långt tills listorna spikas.

Men nu ger en av de starkaste profilerna bland de svenska EU-parlamentarikerna, Liberalernas Cecilia Wikström, beskedet att hon kandiderar för ytterligare fem år i Bryssel.

Wikström, som valdes in i parlamentet 2009 och tog plats även efter 2014, är en av Liberalernas två ledamöter. Under den senaste mandatperioden har hon valts till den mäktiga posten som ordförande för parlamentets Utskottsordförandekonferensen.

Kandiderar igen

Den långa titeln innebär i praktiken att Wikström leder arbetet med att samordna det lagstiftningsarbete som sker i de 25 utskotten i parlamentet.

– Jag tycker att jag gör ett så himla bra jobb. Det har gått så bra den här perioden. Det vore synd att sluta när det går så bra, säger Wikström.

Men samtidigt har L-ledamoten, som propagerar för mer samarbete mellan EU-länderna, också tvingats konstatera att det på många håll i unionen blåser helt andra vindar. EU-kritiska partier har vunnit makt.

Och trots många år av förhandlingar har unionen ännu inte lyckats baxa igenom en gemensam linje i den mycket omdiskuterade flyktingfrågan.

Wikström säger själv att hon är trött på det ledarskap som hon menar finns på många håll i EU.

– Jag tycker att politiska ledare runt om i medlemsländerna är på defensiven. De står inte upp för ett starkt, enat och positivt EU. Vi, som är en liten region i välden, behöver faktiskt fördjupa och förstärka vårt samarbete för att möta konkurrensen från andra delar av världen. Jag tycker att vi ska fördjupa samarbetet på flera områden. Det hör jag ingen säga, därför måste jag vara kvar.

– Jag trött på de sura gubbarna som säger att EU ska göra mindre. De ser inte möjligheterna.

Hon slår också fast att det är som viktigast att kämpa för vad hon tror på när vindarna blåser åt andra håll.

–Jag har inte blivit politiker för att följa en luddig opinion, jag är här för att leda en opinion. Jag märker att jag får ett väldigt genomslag hela tiden i Sverige. Beslut ska fattas på rätt nivå och att sådant som rör gränsöverskridande samarbete lönar sig bäst om man gör det tillsammans i Europa, till exempel arbete med säkerhet och mot terrorism.

Tror på lösning

Wikström är också inblandad i unionens arbete kring hur flyktingfrågan ska hanteras framöver. Hon har fått stöd i parlamentet för den rapport hon skrivit, där hon menar att medlemsländerna ska fördela de som kommer beroende på ländernas befolkning och BNP.

– För Sveriges del hade det inneburit 40 000 personer under 2015 och inte 163 000. Det skulle underlätta väldigt för Sverige och Tyskland men det skulle innebära att länder som Kroatien och Tjeckien och andra som tog emot ett tiotal var behöver steppa upp sitt arbete ordentligt.

Flera östländer motsätter sig dock planerna och i Europeiska rådet är det framför allt fyra länder som säger bestämt nej.

Men Wikström menar att frågan faktiskt går att lösa - även där.

– EU har mött större problem tidigare, jag tänker på den ekonomiska krisen. Vi kom ur den. Jag tror att detta är något vi måste bara göra, att nå en gemensam politik också kring asylpolitiken.