”Vi kommer att jobba med det här i många år”

avKenan Habul

Ingen ska behöva känna sig som ”prydnad” i partiet.

Men förändringar tar tid, säger Centerns partisekreterare Michael Arthursson.

– Vi kommer att jobba med det här i många år, säger han.

Foto: Magnus Sandberg
”Det kan bli friktion när det kommer in nya människor som vill ta plats”, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

Centerns partisekreterare Michael Arthursson är självkritisk.

Centern har inte haft tillräckligt många förebilder med ursprung i andra länder. Partiet har inte heller varit närvarande på platser och i stadsdelar där människor med rötter i andra länder finns, enligt partisekreteraren.

– Vi har inte heller jobbat målmedvetet med de här frågorna tidigare.

”Det är ett räkneexempel”

Allt det är en förklaring till att även Sverigedemokraterna är bättre på mångfald, enligt partisekreteraren.

Arthursson vill dock inte sia om huruvida målet om två riksdagsledamöter, tio ledamöter i fullmäktige och hundra i landstinget, blir uppfyllt efter valet.

– Det var ett räkneexempel. Vi får se. I valplanen har vi satt som mål att öka mångfalden av folkvalda. Det tror jag att vi har goda förutsättningar att lyckas med. Sen får vi se hur många de blir.

Men arbetet med att bredda partiet går ändå framåt, vilket återspeglar sig i medlemskåren och att partiet numera finns representerat på fler platser där minoritetssvenskar bor, enligt honom.

”Tar tid att bygga förtroende”

Ett flertal C-politiker med utländsk bakgrund berättar dock för Aftonbladet hur de känner sig sig motarbetade i nomineringsprocesserna.

Vissa känner sig misstrodda på grund av sin bakgrund, deras lojalitet ifrågasätts, de anklagas för ”kupper” trots att de vinner nomineringarna enligt reglerna.

”Det är inte bra”, enligt Arthursson även om han påpekar att nomineringsprocesser är svåra i alla partier.

– Det tar tid att bygga förtroende, det kan bli friktion när det kommer in nya människor som vill ta plats.

”Det går inte att göra det via dekret”

Han upplever inte att konflikterna bottnar i rasism men säger att partiet måste bli öppnare överhuvudtaget.

– Sättet att göra det på är inte genom dekret via partiet, utan att föra dialog med alla medlemmar om i landet om varför vi gör det och hur viktigt det är och vad vi kan göra för att lyckas.

Det är ett arbete som kommer att pågå i många år, tror Arthursson.

– En gång i tiden var Karin Söder var första och enda kvinna i Centerpartiets ledning. Det var inte lätt, men hon bröt ny mark och jag tror att det finns en parallell hur vi jobbar med mångfald. Det är några som behöver gå i bräschen för att vi ska få bättre representation, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM