Kriminalvården slår larm om svenska IS-terroristerna

Radikalisering ökar – svårt att hålla extremister isolerade

Publicerad 2019-03-21

Kriminalvården varnar för att platsbrist på fängelser kan leda till ökad radikalisering.

Situationen är särkilt alarmerande när IS faller i Syrien och fler terrorister kan komma att återvända till Sverige.

– Är det fullt på anstalter och häkten får vi svårare att sära på våldsamma extremister, säger Niklas Bellström, ställföreträdande säkerhetsdirektör på Kriminalvården.

Svenska myndigheter följer utvecklingen i Syrien och har beredskap om IS-terrorister återvänder till Sverige. Kriminalvården har sedan tidigare utarbetat en speciell strategi för att hantera våldsbejakande extremister, en strategi som också kan användas på de som varit i Syrien.

– Vi försöker identifiera de här människor så tidigt som möjligt, dels genom vår egen underrättelseverksamhet, dels genom samverkan med framförallt Säkerhetspolisen. Vi placerar dem så de inte lyckas radikalisera andra. Om vi uppmärksammar radikaliseringsförsök så omplacerar vi dem omedelbart, sedan övervakar vi klienterna noggrant för att se om påverkansförsöket har fått någon effekt, säger Niklas Bellström.

”Kriminalvården befinner sig i en allvarlig situation”, säger  Niklas Bellström.

Väldigt få platser

Kriminalvården har tidigare gjort bedömningen att antalet radikaliserade personer som kommer till svenska fängelser väntas öka. Men platsbrist i fängelser och häkten gör att strategin för hur IS-återvändarna ska behandlas kan bli svår att följa.

– Kriminalvården befinner sig i en allvarlig situation med väldigt många fler intagna på anstalter och häkten än vad vi har haft tidigare. Vi har helt enkelt väldigt få lediga platser, vilket gör det svårt att arbeta enligt den strategi vi har, säger Niklas Bellström.

”Radikaliseringen ökar”

Hur kan arbetet försvåras?

– Ett exempel är det viktiga arbetet med placering och omplacering. Är det fullt på anstalter och häkten får vi svårare att sära på våldsamma extremister. Det går, men det blir svårare och svårare.

Vad kan det få för konsekvenser?

– Det får konsekvenser. Riskerna för radikalisering i kriminalvårdsmiljön ökar.

Niklas Bellström vill inte uttala sig om hur Kriminalvården hanterar specifika individer, som till exempel Al Amin Sultan och Hassan Al-Mandlawi.