Ökat tryck på Lööf och Björklund

Interna krav på att släppa fram Ulf Kristersson

Publicerad 2018-12-13

Hoppet har åter tänts hos liberaler och centerpartister som vill att Annie Lööf och Jan Björklund släpper fram Ulf Kristersson som statsminister.

Det interna trycket växer i båda partierna, uppger källor för Aftonbladet.

Flera L-förbund säger att man inte kan säga nej till M-ledaren en gång till.

Samtidigt menar personer runt Annie Lööf att det går att stoppa Sverigedemokraternas inflytande – från insidan i ett allianssamarbete.

I måndags meddelade Annie Lööf att Centerpartiet säger nej till Stefan Löfven som statsminister. Därmed föll också försöket att bilda en mittenregering med S och MP, i budgetsamarbete med C och L.

– Beklagar att S inte varit beredda att ta denna chans till samarbete över blockgränsen. När det kommer till reformer om arbetsmarknad, företag, medmänsklighet och landsbygd har beskeden varit alltför oprecisa och vaga, sa Lööf som förklaring.

Efter beskedet valde även Liberalerna att rösta nej till Löfven.

Nytt hopp

När S-ledaren nu saknar stöd, och därmed väntas röstas ned i kammaren på fredag, tänds hoppet åter hos de de inom C och L som tyckte det var fel att säga nej till Kristersson.

Flera uppgiftslämnare säger till Aftonbladet att stödet för att ge M-ledaren en ny chans ökar. Inom L har konflikten skett inför öppen ridå, men vad som skett i C har det varit mer tyst om.

Enligt vad Aftonbladet erfar har det den senaste tiden lobbats rejält internt för att C ska ställa sig bakom M-ledaren vid en ny statsministeromröstning.

Det skulle vara en helomvändning mot C:s tidigare ställningstagande där man röstade nej – med motiveringen att en M/KD-regering skulle bli beroende av Sverigedemokraternas stöd.

Lobbat internt

Bland dem som lobbat hårt för en M-regering sägs ett par av C:s nuvarande riksdagsledamöter finnas. Men också organisationen Centerstudenter uppges ha varit aktiv i frågan.

Källor talar om att studentorganisationens företrädare har sökt upp tunga partinamn för att övertyga dem om att ställa upp bakom Kristersson. Och i oktober avslöjade DN att man dessutom skickat ett brev till C:s riksdagsledamöter och partistyrelse, där man argumenterade för sin linje.

Ordföranden i Centerstudenter, Naod Habtemichael, är fåordig om Aftonbladets uppgifter.

– Jag har inga kommentarer att ge, säger han.

Garant mot SD-inflytande

Enligt vad Aftonbladet erfar finns det två olika spår hos dem som vill att C ska ställa upp bakom Kristersson.

Det första handlar om att Alliansen måste hålla ihop. Man säger att den varit en enhet i 14 år och är det bästa sättet för de borgerliga partierna att ta matchen mot S. I grupperingen sägs personer även driva uppfattningen att Stefan Löfvens politik är dålig för landsbygden.

Det andra som lyfts fram är frågan om hur man ska komma undan att ge SD inflytande.

Annie Lööf har sagt att C inte under några omständigheter kommer att göra sig beroende av Jimmie Åkessons parti. Enligt Aftonbladets källor driver nu flera företrädare internt att det går att komma runt SD-frågan, även om Kristersson släpps fram.

C skulle fungera som en garant för att SD inte skulle få något inflytande i en minoritetsregering eller ett budgetsamarbete i riksdagen med en smal M-regering.

Om SD fick inflytande skulle C avbryta samarbetet och fälla Kristersson.

L-förbund driver på

Inom Liberalerna har det hittills varit länsförbundet i Skåne som drivit på för att man ska släppa fram Kristersson, samt flera riksdagsledamöter.

Men nu rör det på sig i partiet. De senaste dagarna har förbunden i Skaraborg och Jämtland tagit ställning för att L inte kan säga nej till M-ledaren igen.

Under torsdagskvällen anslöt sig även förbundet i Örebro län.

– Liberalerna bör i nuläget stödja en moderatledd regering genom att rösta gult vid en eventuellt förnyad omröstning om Ulf Kristersson. Därefter arbetar vi liberaler i en aktiv och konstruktiv opposition. Nu har mittenalternativet och vänsteralternativet prövats fullt ut, säger ordförande Ulrica Solver-Gustavsson (L).

Vice ordförande Johan Pehrson, som också är riksdagsledamot, fyller i:

– Vi driver därefter i Riksdagen på för liberala reformer, stödjer liberala förslag och röstar konsekvent nej till politik som strider mot vår egen. Alternativet till detta är sannolikt ett extra val, vilket vore ett avgörande misslyckande för vår svenska parlamentarism.

Men samtidigt har partiledningen också tunga aktörer som förordar deras linje, däribland förbundet i Stockholms län.

– Vårt ställningstagande ligger kvar, som vi deklarerat tidigare. Vi vill inte att SD ska ha något inflytande i regeringen. Just nu har vi inget annat att ta ställning till, vi får se v ad talmannen kommer fram till, säger ordförande Anna-Lena Johansson.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!