Flera kommuner säger upp 100-tals flyktingar

Publicerad 2018-03-12

Lidingö kommun är en av de kommuner som väljer att säga upp flyktingar som kommunplacerades 2016.

Flera kommuner väljer nu att säga upp kontrakt med de flyktingar som placerades för två år sedan.

Sammanlagt berörs cirka 650 personer under året, visar Aftonbladets sammanställning.

– De nyanlända som sägs upp förväntas ordna boende på egen hand, säger Veronica Tindvall, enhetschef i Öckerö kommun.

Två år efter att bosättningslagen trädde i kraft har nu flera kommuner börjat säga upp nyanlända som kommunplacerades 2016 från sina hyreskontrakt.

I Lidingö utanför Stockholm har kommunen beslutat att säga upp hyreskontrakt för 300 personer.

650 kan sägas upp

Aftonbladets sammanställning där 140 kommuner har svarat visar också att flera andra, företrädesvis M-ledda kommuner, väljer att följa Lidingös exempel:

  • Täby planerar att säga upp elva personer under 2018.
  • Vaxholm: 13.
  • Vallentuna: 4.
  • Vellinge: 10.
  • Värmdö: 35.
  • Öckerö: 49.
  • Nacka: 256.

Även i Norrköping, som styrs av av en koalition med S, C, L och KD, kan uppsägningar bli aktuella under året.

– De bostäder som Nacka kommun bistår nyanlända med är så kallade genomgångsbostäder som hyrs ut på som mest två år. Därefter har varje vuxen Nackabo eget ansvar att hitta någonstans att bo, säger Jenny Ryderstedt, pressansvarig på Nacka kommun.

Hon beräknar att mellan tio och 20 personer kommer att sägas upp per månad under våren, vilket växer till mellan 20 och 50 under hösten. Redan i år har tio personer meddelats om uppsägning.

”Har ettusen personer i kö”

När bosättningslagen trädde i kraft den 1 mars 2016, blev alla kommuner tvungna att ta emot och hitta boende åt ett visst antal nyanlända.

Flera kommuner motsatte sig lagen.

– Det skapar onekligen stora svårigheter för kommunerna, speciellt om man är en attraktiv kommun att bo i, säger Arne Lernhag (M), ordförande i kommunstyrelsen i Öckerö.

– De nyanlända får bostäder direkt, samtidigt som vi har över ettusen personer i vår bostadskö. Svårigheten är också att ordna fram bostäder överhuvud taget vilket ofta innebär att det blir bostäder av temporär art.

Från vissa håll lyfts kritik mot kommunernas agerande.

– Personligen tycker jag att är helt fel att göra som Lidingö, vi i en glesbygdskommun ser de nyanlända som kommuninvånare i kommunen. De är människor som inte ska tvingas flytta runt. Barn ska kunna gå kvar i sin skola, vart har barnperspektivet tagit vägen på Lidingö? säger Eva Blomkvist, integrationschef i Ragunda kommun.

”Ska erbjuda permanenta lösningar”

Andra kommuner menar att de tolkar bosättningslagen på ett annat sätt.

– Nej, vi kommer inte att tvinga någon att flytta. I bosättningslagen står det tydligt att kommunen i första hand ska erbjuda permanenta lösningar och i andra hand tillfälliga, säger Susanne Järved, pressansvarig i Uppsala.

– Ett bra boende, är en bra start till en bra integration. En bra integration ger tillbaka till oss, säger Bahare Mohammadi Andersson, sektionschef i Hörby kommun.