Åkesson: Jag kommer inte sitta i regeringen

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2018-08-16

Jimmie Åkesson säger att det var väldigt nära att han och förra M-ledaren Anna Kinberg Batra träffades för ett samtal om samarbete.

– Men det blev inte mer än ett möte på tjänstemannanivå, säger SD-ledaren i P1-morgon.

Han säger vidare att han inte tror att han kommer sitta i en regering efter valet.

Jimmie Åkesson fick i P1-morgons partiledarutfrågning flera frågor om hur samtal och kontakter med Moderaterna ser ut.

– Det finns inga samtal på partiledarnivå. Det var väldigt nära under Anna Kinberg Batras sista månader, men det blev inte så. Det blev inte mer än ett möte på tjänstemannanivå, säger han.

De kontakter som sker för tillfället är på ”utskottsnivåer i riksdagen och på tjänstemannanivå” säger han.

Jimmie Åkesson.

Kommer inte sitta i regering

Jimmie Åkesson sa också att han inte tror att han kommer att sitta i regeringen efter höstens val.

– Jag skulle gärna bli största parti i en regering, det är målet. Jag tror inte jag kommer sitta i regering efter valet, men jag tror vi kommer ha ett stort inflytande.

På frågan vem han tänker släppa fram som statsminister, Stefan Löfven eller Ulf Kristersson, säger Åkesson att SD ligger närmare M politiskt. Samtidigt utesluter han inte att släppa fram Löfven om S närmar sig SD:s politik.

Sluta importera ”fulkött”

Jimmie Åkesson fick också frågor om klimatet. Han vill att Sverige ska importera mindre livsmedel för att minska klimatutsläppet. Han nämner till exempel utländskt kött.

– Vi behöver öka vår egen självförsörjningsgrad. I stället för att importera fulkött behöver vi göra förutsättningarna för svenska bönder bättre, så att de blir konkurrenskraftiga.

Han sågar helt regeringens så kallade klimatlag, som innebär att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, och som alla riksdagspartier utom SD står bakom.

– Jag tror inte att vi kommer leva upp till den. Det är symbolpolitik av högsta nivå.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!