Rikspolischefen: ”Gängkriminaliteten äter resurser”

Publicerad 2018-01-10

Rikspolischefen Dan Eliasson är väldigt nöjd med totalsiffrorna för 2017 att fler brott klaras upp och går vidare till åklagare.

Men för våldsbrotten har trenden med lägre uppklaring fortsatt.

– En förklaring är att gängkriminaliteten är all time high, säger Dan Eliasson till Aftonbladet

Under 2017 redovisade polisen 3,1 procent fler ärenden till åklagare jämfört med året innan.

– Jag är väldigt nöjd att vi brutit en negativ trend sedan 2010 att varje år lämna färre utredningar till åklagare, säger Dan Eliasson.

– Sedan är vi inte på de utredningsnivåer vi vill vara fortfarande, vi har mycket jobb kvar att göra. Vi har fortfarande inte de resultat vi önskar generellt sett.

Fortfarande sjunker ju andelen uppklarade våldsbrott, vad är din förklaring?

– Den huvudsakliga förklaringen är att vi har en gängkriminalitet med dödliga skjutningar som äter mycket av vår utredningsresurs. Vi har ju fått en all time high när det gäller dödligt våld i gängmiljöer, det är är väldigt svårutrett. Gängen vill inte hjälpa till och tala om vad som hänt, man visar en viss förslagenhet.

Vad gör ni åt detta?

– Vi kraftsamlar ju i de utsatta områdena för att få stopp på skjutningarna.

– Men vi har även anställt ytterligare civila utredare, vi jobbar med olika metodutvecklingsprojekt för att bli mer effektiva hela tiden.

”Ingen pinnjakt”

Tidigare har det funnits kritik mot att polisen ägnat sig åt så kallad pinnjakt, att det satsats på utredning av enklare ärenden för att få fina siffror i statistiken. Något som Dan Elisson i fjol sa att han aldrig tänkte ägna sig åt som rikspolischef.

Det har skett en kraftig ökning av andelen redovisade narkotikabrott och trafikbrott, som typiskt sett beror en hel del på polisens egna insatser 2017. Är inte det här lite grann en pinnjakt ändå?

– Nej, absolut inte! Vi ligger fortfarande alldeles för lågt på narkotika och trafik. Vi måste höja det ännu mer kommande år. Om du tittar på hur de kurvorna sett ut de senaste tio åren så ser du att vi ligger mycket lägre än vad vi borde göra.

För ett år sedan sa du att trenden skulle vända 2017. Vad säger du om innevarande år?

– Mitt jobb är att se till att vi levererar ett bättre resultat 2018 än 2017 och sedan fortsätta det 2019 och 2020. Att hela tiden kontinuerligt förbättra våra resultat.

Dan Eliasson vill samtidigt berömma alla som jobbar inom Polisen.

– Jag tycker att de polisanställda har gjort ett fantastiskt bra arbete under 2017!

”Ett ordentligt misslyckande”

Justitieminister Morgan Johansson (S) sa igår att regeringen vidtagit en mängd åtgärder som ska slå mot gängkriminaliteten, hårdare straff och fler poliser.

Men Tomas Tobé, kriminalpolitisk talesperson för Moderaterna, är inte nöjd och ser inte lika mycket positivt i polisens siffror.

– Det här är ett ordentligt misslyckande, inte bara för rikspolischefen utan också för regeringen, säger Tomas Tobé. Man har lovat att det här skulle vända, men det blir ju ett svek mot alla de brottsoffer som utsätts för våldsbrott.

Även om har utvecklingen vänt totalt sett med fler uppklarade ärenden 2017 så imponerar det inte, anser Tomas Tobé.

– Det handlar om till exempel trafikbrott där polisen själv har ganska goda möjligheter att kunna bättra på statistiken. Jag tror att de allra flesta medborgare förväntar sig resultat när det gäller våldsbrott.

– Vi får ju också konstatera att med den här regeringen och rikspolischefen så har vi fått färre poliser, och det gör ju också att det blir svårare att klara upp fler brott.