Uppgifter: Svenska kvinnor och barn dödade i IS-område

avOlof Svensson

Tre svenska kvinnor och deras barn har dödats i bombanfall mot IS sista fäste i Syrien, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Kvinnorna tillhörde den grupp terrorister som hållit ut längst och rörde sig tidigare i samma sällskap som Michael Skråmo.

De ska enligt Aftonbladets källor hållit sig gömda i ett tält som träffades av en raket.

De tre kvinnorna ska enligt uppgifter till Aftonbladet ha dödats i måndags. Kvinnorna hade tillsammans sex barn, alla utom ett dog under anfallet, enligt Aftonbladets källor.

Kvinnorna är i 25-årsåldern och ska ha rest till Syrien 2015. De ingick i en grupp med svenskar som är bland de sista IS-terroristerna som finns kvar i Baghouz.

Kvinnorna befann sig i ett tält som träffades av en raket, enligt Aftonbladets källor. En fjärde svensk kvinna överlevde eftersom hon precis lämnat tältet.

Flera svenska medborgare har befunnit sig bland de terrorister som vägrar att ge upp i Baghouz. Svenskarna har tillhört samma grupp som den norsksvenska terroristen Michael Skråmo, vars död bekräftades av hans mamma i söndags.

Tre kvinnor överlämnade sig

I lördags ska tre svenska kvinnor ha överlämnat sig till de kurdiska styrkorna. De fördes tillsammans med sina barn till flyktinglägret al-Hol. Två svenska män, som ingår i samma sällskap av svenskar, tros dock vara kvar i Baghouz. En anhörig till en av männen, en 26-åring från mellersta Sverige, säger till Aftonbladet:

– Han vill inte överlämna sig, han tror att han ska torteras till döds i fånglägret. Han säger att han hellre dör i strid.

1 av 4 | Foto: AP TT NYHETSBYR?N/ NTB SCANPIX

Uppgiften om de döda kvinnorna bekräftas av flera anhöriga till svenskar som befinner Syrien, som Aftonbladet har varit i kontakt med.

– Oavsett hur man ser på det är barn oskyldiga och har inte valt att växa upp där. Det är fruktansvärt, säger en anhörig, som vill vara anonym.

UD: Svårt att få bekräftelse

Svenska UD kan dock inte bekräfta uppgifterna.

”Möjligheterna att agera på plats är begränsade på grund av säkerhetsläget och utrikesförvaltningens personal kan inte verka i konfliktområdet. I allmänhet är det mycket svårt att få en formell bekräftelse från syriska myndigheter gällande eventuella dödsfall”, skriver Diana Qudhaib på UD:s presstjänst.

Striden om Baghouz har pågått i flera veckor och leds av Syriska demokratiska styrkorna, SDF, och kurdiska YPG-milisen. Den understöds av en USA-ledd internationell koalition.

I måndags uppgav SDF att omkring 150 IS-terrorister, merparten utländska medborgare, tillfångatagits. I går kom rapporter om att styrkorna tagit kontroll över ett läger som varit belägrat av IS-terrorister i flera månader.

ARTIKELN HANDLAR OM