Besvikelsen på klimatmötet: Dåliga och svaga kompromisser

Publicerad 2018-12-14

KATOWICE. Ministrar förhandlade till klockan 03 på natten i Katowice.

Resultatet sågas nu av både politiker och miljöorganisationer.

– Utkastet är fullt av dåliga och svaga kompromisser. Det är ord som säger absolut ingenting, säger EU-parlamentarikern och miljöpolitikern Thomas Waits.

Sent på torsdagsnatten presenterades ett utkast till det som förhoppningsvis ska landa i ett slutdokument på klimatmötet i Katowice.

Idag har texten analyserats och förhandlingarna kommer med stor sannolikhet fortsätta till sent i natt, eller senare under helgen.

Flera som Aftonbladet har pratat med är dock mycket besvikna på vad förhandlare och ministrar hittills lyckats åstadkomma.

– Utkastet är full av dåliga och svaga kompromisser. Det är ord som säger absolut ingenting, säger Thomas Waits, miljöpolitiker och EU-parlamentariker från Österrike.

USA och Brasilien ”filibustrar”

Han menar att två länder som hotat att dra sig ur klimatavtalet, Brasilien och USA, lyckats ”filibustra” hela processen.

– Kompromisserna i utkastet har slutits bara för kunna fortsätta ha med de här två länderna, säger han.

Han pekar bland annat på komplicerade tekniska frågor som handlar om att man kan dra ifrån utsläpp som man lyckas binda i skog och mark.

– Innebörden av kompromisserna är att vi bara kommer lyckas gå vidare med ambitiösare mål om alla länder är med. Om Brasilien och USA inte är med på tåget - då är resten av världen inte heller det. Det är fullständigt löjeväckande. Vi behöver länder som går före - att hela processen stannar på grund av två länder. Det är inte demokrati.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén är också besviken.

– Vi tycker inte att dokumentet ser så bra ut som det ser ut nu, det fattas jättemycket. EU måste nu slåss för ett starkare dokument.

Länder måste göra mer

Hon lyfter bland annat fram finansieringen. Så som utkastet nu är utformat godkänner det till exempel att rika länder kan räkna lån till fattiga som en del av den utlovade klimatfinansieringen. Men många fattiga länder kommer inte ha någon möjlighet att betala tillbaka.

Karin Lexén hade också velat se en tydlig formulering om att ambitionsnivån måste höjas, så världen har en möjlighet att nå 1,5-gradersmålet. Det är bland annat den frågan som Sveriges klimatminister Isabella Lövin har arbetat med.

– Det behövs en tydlig skrivning i beslutstexten om en revidering av de nationella klimatplanerna till 2020, det finns inte i den här texten, säger Karin Lexén.

Lövin: Återstår mycket arbete

Isabella Lövin säger att utkastet ännu inte är tillräckligt, hon är ändå positiv till att det nu finns en konkret text att arbeta utifrån.

– Det återstår fortfarande ett stort arbete innan vi är färdiga. Vi behöver tydliga regler för utsläppsrapportering så att det inte uppstår kryphål eller dubbelräkning.

Hon fortsätter:

– Det kan bli sena och svåra förhandlingar men jag kommer fortsätta arbeta för att vi ska få ett så bra avtal på plats som möjligt. Klimatförändringarna väntar inte på oss och då kan vi inte skjuta detta viktiga beslut till nästa år.

ANNONS