Bildt: ”Det har spridits bekymmersamma bilder av Sverige”

Publicerad 2017-01-18

DAVOS. Bilden av Sverige utomlands har diskuterats efter författaren Katerina Janouch intervju i tjeckisk tv om den svenska flyktingsituationen.

Stefan Löfven dömer ut hennes uttalande – men menar att respekten för Sverige är fortsatt stor i andra länder.

Carl Bildt, som också är i Davos, är dock mer oroad.

– Det har spridits bekymmersamma bilder av Sverige, framförallt när vi gjorde en u-sväng i flyktingpolitiken som var väldigt dramatisk, säger han.

Den lilla schweiziska alporten Davos, Europas högst belägna stad med sina knappt 1 600 meter över havet, står återigen värd för allehanda toppolitiker, näringslivsföreträdare och Hollywoodstjärnor. För 47:e året i rad samlas den ekonomiska eliten här.

På plats under takkronorna finns också en rad svenskar. Bland dem statsminister Stefan Löfven (S) som anlände på tisdagseftermiddagen. Han inledde med samtal om de globala målen för världen och har en rad möten inplanerade och en middag med specialinbjudna gäster.

Inför samlingen i Davos framhöll finansminister Magdalena Andersson (S) att brexitomröstningen i Storbritannien och valet av Donald Trump som president i USA har fått fler att få upp ögonen för den svenska välfärdsmodellen som en lösning.

Stefan Löfven håller med henne och menar att det finns en stor respekt för Sverige utomlands.

”Väldigt konstigt”

Samtidigt har Sverige figurerat i media i andra sammanhang. Nyligen intervjuades författaren Katarina Janouch i tjeckisk tv om sin syn på Sverige efter flyktingkatastrofen. Bland annat sa hon att fler svenskar vill lära sig att skjuta för att försvara sig. Efteråt sa hon till Aftonbladet:

– Jag säger inte att allt är flyktingarnas fel. Men vi har en kris i migrationsfrågorna.

Hon framhöll också att hon bara ”förmedlat sin bild av hur hon ser på utvecklingen i Sverige, men att den överensstämmer med vad andra tidningar skriver”. Som exempel tog hon upp brittiska Daily Mail, som förra året av den svenska ambassaden i London ansågs driva en kampanj mot Sverige.

Stefan Löfven kallar Janouch uttalande för ”väldigt konstigt”.

– Det är en person som gör ett, enligt min uppfattning, väldigt konstigt uttalande. Respekten är stor för den svenska och den nordiska modellen, att vi kombinerar produktivitet med jämlikhet, bra arbetsvillkor för löntagare med produktiva och effektiva företag och en välfärd som bidrar. Det finns en stark tilltro till det, säger Löfven.

”Gjorde en u-sväng i flyktingpolitiken”

Förre utrikesministern Carl Bildt (M) är också i Davos, främst för att prata om frågor som rör digitalisering och teknisk utveckling. Han säger att han inte har följt vad Katerina Janouch har sagt.

– Jag har inte följt med i det alls, men det är klart att det har spridits bekymmersamma bilder av Sverige. Framförallt när vi gjorde en u-sväng i flyktingpolitiken som var väldigt dramatisk. Vi hade suttit på väldigt höga moraliska hästar gentemot världen i övrigt ett bra tag och sedan gjorde vi en helomvändning. Det ledde till en hel del frågetecken om stabiliteten, säger han.

Enligt Bildt är det viktigt att Sverige och svenska politiker tänker på vilken bild man förmedlar.

– Jag tror inte man ska överdriva riskerna, men det är viktigt att vi bedriver en långsiktigt konsekvent politik. Vi är ett litet land som har blivit mycket välmående, huvudsakligen på grund av våra framgångar i världen, det är vår utrikeshandel, våra framgångar på världsmarknaderna och vår kompetens och konkurrenskraft. Då är det viktigt både med närvaron och bilden av Sverige i världen, säger Bildt.

Frågor om Kina

Både Stefan Löfven och Carl Bildt fick mycket frågor om Kinas närvaro i Davos. Under dagen höll Kinas president Xi Jinping ett tal där han försvarade globaliseringen. Att en kinesisk president för första gången deltar i Davosmötet har tolkats som att Kina tänker ta ledartröjan i världshandelsfrågor om USA träder tillbaka under Donald Trumps ledarskap.

– Det är inte helt oväntat, Kina är en stor spelare i världsekonomin och när nu Trump har börjat prata om högre tullar, att försvara sin egen marknad och att dra sig ur handelsavtal då är det helt naturligt och öppnar för en mycket större roll för Kina, säger Löfven.

Han menar dock att det inte bara handlar om handeln i Asien.

– Det är andra delar av världen också, Kina är aktiv i den afrikanska ekonomin, man investerar hårt i Europa och det finns en stor marknad i Sydamerika, säger Löfven.

Carl Bildt menar att ett USA som träder tillbaka öppnar för Kina.

– Om USA abdikerar från den ledarroll man haft och faller tillbaka i mer nationalism, då stiger Kina fram, på ett sätt som är naturligt från Kinas utgångspunkt, det finns positiva aspekter från vår utgångspunkt men det hade varit bättre med USA, säger han och slår fast att situationen som råder nu kräver en mer aktiv politik, i Sverige och inom EU.

ANNONS