Undersköterskor i chock efter varsel på Södersjukhuset

Publicerad 2019-11-25

Chock präglar stämningen bland undersköterskorna efter varslet på Södersjukhuset. Det menar Kommunals förhandlingsansvariga Anne-Li Rosengren.

– Medlemmarna är chockade. Man förstår inte hur det här ska gå till eftersom man har så mycket att göra redan i dag, säger hon.

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin kallar varslen ”ett skott i foten”.

Under förmiddagen har både Södersjukhuset och Danderyds sjukhus gått ut med information om att man varslar personal om uppsägning, totalt 200 tjänster.

På Södersjukhuset, Sös, ska hälften av tjänsterna, 50 stycken, tas bland undersköterskorna.

Anne-Li Rosengren, förhandlingsansvarig för Kommunal som organiserar undersköterskorna och själv anställd vid Internmedicin på Sös, är bekymrad.

– Redan i dag är det en ansträngd arbetsmiljö för våra medlemmar på vårdavdelningarna, arbetsförhållandena är inte optimala. Och som jag ser det finns det ingen undersköterska som behöver färre kollegor, snarare fler, säger hon.

”Jätteförbannad”

Enligt Rosengren präglas stämningen bland vårdpersonalen som tagit emot beskedet från arbetsgivaren med ”chock”. Många är oroliga och undrar om just de kommer att drabbas. Andra lider med sina jobbarkompisar på avdelningarna.

Många ifrågasätter också hur det ska vara möjligt, eftersom alla har mycket att göra redan nu.

Anne-Li Rosengren själv tycker att undersköterskorna får ta smällen för politikernas misslyckande.

– Dålig ekonomi och dålig styrning från den blågröna majoriteten i regionen ska kommunalarna betala med sina arbeten. Jag känner mig jätteförbannad.

Patienter påverkas

Även patienterna kan drabbas, tror hon.

– Om våra medlemmar har en bra arbetsmiljö, bra arbetstidsschema och tid för återhämtning så blir det en god patientomvårdnad. Hur det ska bli nu, det vet inte jag.

Förbundsbasen: Ett skott i foten

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin är mycket besviken och orolig över att undersköterskor nu varslas om uppsägning. Han menar att det är att gå åt helt fel håll när det i dag behövs cirka 10 000 nya undersköterskor i Sverige varje år.

– Det här är väldigt kortsiktigt tänkt från arbetsgivaren. De verkar ha tappat kontrollen över verksamheten. Jag är övertygad om att det här kommer att bli ett skott i foten på dem själva, för det som kommer hända är att de här undersköterskorna, som är stekheta på svensk arbetsmarknad, kommer få jobb i kommuner och hos privata arbetsgivare, säger Baudin.