Umeåelevers manifestation – vapen i Putins propaganda

Publicerad 2019-10-06

Kommunalrådet Anders Ågren (M) rasade mot att en av Umeås skolor tvingar barn att klimatstrejka.

Men rektorn Patrik Sandström menar att ilskan, som nu också nått rysk statsmedia, bygger på ett missförstånd.

– Det känns olustigt. Det är en falsk nyhet som nu används som Putins slagträ, säger han.

I slutet av förra veckan briserade nyheten på lokalsajten Nyheter i Västerbotten, som drivs av riksdagsledamoten Edward Riedl (M). ”Skolelever tvingas klimatstrejka mot sin vilja i Umeå” var rubriken.

I artikeln slås fast att elever och lärare på Västangårds skola skulle strejka för klimatet, vilket fick moderate kommunalrådet Anders Ågren att rasa.

Han kallade det ”en skandal av stora mått”, och sa:

– Det som gör det allvarligt i detta fall är att lärare och skolledning uppenbarligen tvingar eleverna att strejka.

Missförstånd

Rektorn på skolan, Patrik Sandström, har dock en helt annan uppfattning.

Han kallar det ”fake news” och menar att allt bygger på ett missförstånd som uppstod efter en olycklig formulering i ett veckobrev, där en enskild lärare nämnde Greta Thunbergs klimatstrejk.

Sandström är besviken på att kommunalrådet inte ringde honom innan han rasade.

– Det är tråkigt att vår högsta ledning i Umeå, för skolan bland annat, går den vägen att man inte kollar källan. Hade en enda människa ringt mig och frågat om skolledningen står bakom en strejk hade jag direkt kunnat dementera det.

Enligt rektorn fanns aldrig några politiska baktankar från skolans sida.

I själva verket handlade manifestationen om att eleverna skulle få visa upp det man lärt sig under klimatveckan, som genomfördes samtidigt i många skolor över landet. Som att duscha lite kortare tid, stänga ytterdörren när det är kallt eller gå i stället för att åka bil till skolan, för att minska belastningen på klimatet.

Från klimatdemonstrationen i Umeå den 27 september.

Spreds snabbt

Nyheten om skolan i Umeå fick snabbt spridning till andra medier, däribland en rad högerextrema sajter.

Sedan dess har också Putins närstående ryska mediebolag, statskontrollerade RT, fångat upp den. RT har många gånger uppmärksammats för att sprida falska nyheter om Sverige, ofta med koppling till flyktingar, feminism och klimat.

Den negativa ryska rapporteringen har tidigare av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, beskrivits som ett sätt att försöka befästa en mer negativ bild av Sverige.

Hänvisar till lagen

Kommunalrådet Anders Ågren står fast vid sin kritik.

Han säger att det ursprungliga veckobrevet som skickades till föräldrarna bara kunde tolkas som att det skulle genomföras en klimatstrejk – med obligatorisk närvaro.

– Sedan har skolan meddelat att det inte var en strejk utan en manifestation. Men det spelar ingen roll, problematiken kvarstår. Det allmänna får inte tvinga elever att delta i sådana manifestationer då det sannolikt strider mot grundlagen.

Kommunalrådet menar att han får kritik för att göra detta bara för att han ogillar att man engagerar sig för klimatet.

– Så är det definitivt inte, jag hade varit lika kritisk om det hade handlat om en manifestation med obligatorisk närvaro för fler poliser.

Att Ågren inte ringde skolans rektor förklarar han själv med att han läst innehållet i veckobrevet. Och att nyheten används av Putins propagandakanal beklagar han, men menar att han inte kan kontrollera det.

”Suddar ut gränserna”

Ansvarige utgivaren på Nyheter i Västerbotten, riksdagsledamoten Edward Riedl (M) menar att det som publicerats är korrekt.

Han tycker det är av största vikt att diskutera hur skolor angriper politiska frågor, som klimathotet.

– Det är den femte viktigaste politiska frågan, enligt undersökningar. Och det finns vänster- och högeringångar på den, säger han.

– Här har vi fått en känsla av att man börjar sudda ut gränserna mot de ungas eget engagemang, det är farligt. Skolan ska vara en förmedlare av kunskap där människor själva får ta ställning. Inte påtvinga politiska uppfattningar som för stunden råkar vara den rådande.

Jobbig tid

För rektorn Patrik Sandström och hans kollegor har de senaste dagarna varit påfrestande.

– Men vi har lärt oss en sak, och det är att vi måste tydligare formulera varför vi gör vissa saker och hur det vi gör är kopplat till läroplanen. Och så försöker vi använda det här till att visa vikten av att kolla källor, säger han.