”De kastade gatstenar stora som brödlimpor”

Publicerad 2017-03-25

Nu utreder polisen kritiserade Rinkebyinsatsen

Poliserna som attackerades i Rinkeby har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket och skriver att stenarna som kastades mot dem var stora som ”brödlimpor”.

Nu ska polisens kritiserade insats granskas internt.

– Den här typen av situation kan uppstå igen och då behöver vi ha den här typen av kunskap för att se vad vi behöver åtgärda, säger Tommy Kangasvieri på Nationella operativa avdelningen.

Det var 20 februari i år som det var upplopp i Rinkeby. I samband med att polisen skulle gripa ett antal personer misstänkta för narkotikabrott blev det oroligt. Ett tjugotal personer kastade sten mot polisen och under kvällen eskalerade upploppen.

Bilar brändes upp, affärer i Rinkeby centrum blev plundrade och en affärsägare utsattes för en allvarlig misshandel. En polis skadades i armen efter att ha fått en sten kastad mot sig.

Man uppskattar att totalt ett hundratal personer deltog i upploppen, som under veckan blev en världsnyhet. Polisens insats kritiserades rejält, både internt och externt.

Stenar stora som brödlimpor

Nu har polisen anmält händelsen till Arbetsmiljöverket. I de två anmälningarna beskrivs hur polisen fått stenar ”stora som en limpa” kastade på sig.

– Det är den bilden jag har fått, att det var så. Hela den här händelsen som polisen har fått befogad kritik för, vår långsamma hantering och hur vi hanterade situationen har man bestämt sig för att utvärdera nationellt, säger en polischef som anmälde händelsen dagen efter upploppet.

Det är en grupp inom polisens Nationella operativa avdelning, NOA, som kommer att sköta utvärderingen av insatsen.

– Vi ska titta på vad som hände under insatsen, vad gick rätt och vad gick fel, och i så fall ta fram vad som går att förbättra i den här typen av insatser, säger Tommy Kangasvieri, tillförordnad enhetschef för NOA.

Utredningen kommer att sätta igång inom kort. Polisanställda från hela landet är med i gruppen samt kommunikationsexperter.

– Det är en ganska bred sammansättning av folk. Både poliser från Stockholm och från andra regioner så att vi får lite andra ögon som tittar på det, säger Tommy Kangasvieri.

”Kan uppstå igen”

Man kommer att intervjua poliser som jobbade under Rinkebyupploppet. Efter insatsen fick polisen på plats i Rinkeby kritik för att det dröjde så lång tid innan man agerade efter att förstärkning kommit till platsen.

– Vi ska titta på om det verkligen gick fel eller har vi jobbat enligt vårt arbetssätt, kanske det är så att det kommer att ta tid innan vi kan gå in och agera i den här typen av situationer. Det är det vi måste rannsaka oss själva, säger Tommy Kangasvieri.

– Var det bra eller dåligt eller var det lagom?

Utredningen ska vara klar i mitten av maj.

– Den här typen av situation kan uppstå igen, och då behöver vi ha den här typen av kunskap för att se vad vi behöver åtgärda, säger Kangasvieri.

I en självkritisk debattartikel har polisen Martin Marmgren skrivit att det var ett misslyckande hur man agerade i Rinkeby den här februarikvällen.

”Vi poliser ska inom rimlig tid ingripa mot brott och ordningsstörningar oavsett var de sker. Att Rinkeby centrum i praktiken lämnas i sticket i flera timmar är ett stort misslyckande för oss”, skrev han på Aftonbladet Debatt 25 februari.