Moderaterna skärper migrationspolitik

Publicerad 2017-10-15

ÖREBRO. Moderaterna har röstat igenom en kraftigt skärpt migrationspolitik.

Man vill göra dagens skärpta asylregler permanenta, införa hårdare försörjningskrav vid anhöriginvandring och att EU i framtiden bara ska ta emot kvotflyktingar.

– Det är en stor förändring, säger migrationspolitiska talespersonen Johan Forssell (M).

Moderaterna har röstat igenom en kraftigt skärpt migrationspolitik.

Efter valförlusten 2014 inledde Moderaterna ett arbete med att skärpa sin migrationspolitik. Partiet hade förlorat många röster till Sverigedemokraterna i valet.

Den uppgörelse som Fredrik Reinfeldts regering gjort med Miljöpartiet i migrationsfrågan några år tidigare skulle nu överges.

Under hösten 2015, då antalet asylsökande som kom till Sverige ökade kraftigt krävde M att inga flyktingar alls skulle få komma till Sverige. Men det hela slutade med att man i stället var med och gjorde upp med regeringen om en tillfälligt hårdare lagstiftning.

På partistämman 2015 röstade M-ombuden bland annat igenom att tillfälliga uppehållstillstånd skulle ersätta de permanenta som varit standard sedan innan.

När M i dag avslutade sin partistämma i Örebro tog man nya steg, med starkt stöd i partiet, för att skärpa sin migrationspolitik. Ombuden röstade bland annat igenom att dagens tillfälliga och hårdare lagstiftning, som har som mål att minska antalet asylsökande som kommer till Sverige, ska bli permanent. Regeringen har ännu inte gett besked om vad som ska gälla efter att den tillfälliga lagen, som gäller till 2019, går ut.

– Sverige behöver en migrationspolitik som är långsiktig och som fungerar. Vi har de senaste åren blivit påminda om att den politik vi har i dag inte har fungerat tillräckligt bra och har lett till en lång rad problem, säger migrationspolitiska talespersonen Johan Forssell (M).

”Det är en stor förändring”

Han menar att partiets kraftiga förändring på området har varit nödvändig.

– Det är en stor förändring även om vi fortfarande utgår från samma idéer och att det ska var humant. Men Sverige har förändrats, vi har fortfarande tiotusentals människor inskrivna hos migrationsverket och stora integrationsproblem.

Programmet som röstades igenom på M-stämman innebär dessutom partiet nu vill gå ännu längre. Man är nu för bland annat hårdare försörjningskrav vid anhöriginvandring, hårdare krav för att få medborgarskap och begränsad rätt till familjeåterförening på sikt.

Dessutom vill man se fler inre utlänningskontroller och skärpta straff för de som befinner sig illegalt i Sverige och att direktavvisning av asylsökande till annat säkert land ska kunna ske i krislägen.

Johan Forssell vill inte svara på en direkt fråga om hur många flyktingar Sverige kan ta emot framöver.

– Det är väldigt svårt att säga något exakt antal. Vad vi har sagt är att våra möjligheter att klara integrationen av människor måste hänga ihop med hur många som beviljas uppehållstillstånd. Men Sverige ska även i framtiden hjälpa människor som flyr.

Men är det fler eller färre än som kommer nu?

– Tioårssnittet innan flyktingkrisen var ungefär 28 000 asylsökande per år. Mot bakgrund av att Sverige tagit emot 300 000 människor så ser jag det som väldigt svårt att vi skulle gå över de tidigare nivåerna.

Vill att ingen ska kunna söka asyl inom EU

M vill även att kommuner inte ska ha rätt att ge annat än kortvarig hjälp till de som vistas olagligt i Sverige ”eller till EU-medborgare som inte kan försörja sig själva genom till exempel jobb eller studier och som enbart har varit i Sverige en kortare tid.”

Just nu pågår en diskussionen inom EU om vilka regler som gälla för de asylsökande som kommer. Moderaterna vill nu att Sverige på sikt ska verkar för att unionen ska ersätta dagens asylsystem med ett kvotsystem. Om det skulle bli verklighet skulle det inte vara möjligt för flyktingar som tar till EU att söka asyl på plats utan bara utanför unionen.