Sjöstedts attack: ”Stefan Löfven bluffar”

Jonas Sjöstedt (V) var frän i sin kritik mot Stefan Löfven (S) på första maj

avPär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Jonas Sjöstedt var frän i sin kritik mot Stefan Löfven på första maj.

Den planerade förändringen av arbetsrätten och förslaget om marknadshyror måste kastas i papperskorgen, slog han fast.

– Ni får välja, dra tillbaka förslagen, eller gå till nyval, säger han.

första maj, arbetarrörelsens högtidsdag, talade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på Gustaf Adolfs torg i Göteborg.

Före talet höll han en presskonferens på Allégården nära Järntorget.

Där var han mycket hård i sin kritik mot statsminister Stefan Löfven (S). Orsaken är de förändringar av strejkrätten och arbetsrätten som regeringen planerar. Frågorna har utretts eller ska utredas.

– Mitt budskap till honom är att dra tillbaka de här förslagen, säger Sjöstedt.

Sedan tidigare har Vänsterpartiet hotat med att fälla regeringen, genom att väcka misstroende, om man går vidare med planerna på marknadshyror och förändringar av lagen om anställningsskydd.

I sitt tal dundrade Sjöstedt:

– Ni får välja, dra tillbaka förslagen, eller gå till nyval, säger han.

”Våra mandat är nödvändiga”

Förslagen finns med i det 73-punktsprogram som regeringen förhandlade fram med Centern och Liberalerna.

1 av 16 | Foto: ANDERS DEROS

– Våra mandat är nödvändiga för att de ska sitta kvar, de måste dra tillbaka dem. Det är tid att Stefan Löfven inser att det inte kommer att bli av och att han berättar för Centern och Liberalerna att det inte går att lägga förslagen, säger Jonas Sjöstedt.

Löfven har själv sagt att han tvivlar på att V ska göra allvar av sitt hot:

– Vill han hellre ha en regering ledd av Kristersson med stöd av Sverigedemokraterna? Om han tror att det blir en bättre utveckling av svensk arbetsrätt med en sådan regering, så ska han ju naturligtvis göra det. Det måste han själv svara på, har han sagt till Aftonbladet.

”Löfven bluffar”

Men V-ledaren menar han menar allvar.

– Vi kommer att hålla vårt löfte. Den som bluffar är Stefan Löfven, alla vet att han inte kommer att lämna över makten till Kristersson. Han sitter mycket hellre kvar, jag tror han skulle vara lättad att slippa genomföra marknadshyror och försämringar av las.

– Är det något man kan vara trygg med så är det att Socialdemokraterna vill regera. Får de välja mellan ett nyval och att bevara anställningstryggheten, väljer de det senare.

För att V-ledaren ska fälla regeringen behöver han hjälp av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

I samband med pressträffen presenterade Sjöstedt också en nyhet. Hans parti vill att de som fyllt 61 år och är utslitna inte ska behöva prövas mot hela arbetsmarknaden för att få sjukersättning.

– Det är väldigt många med tunga yrken, som undersköterskor och byggjobbare, som inte orkar fram till pensionsåldern. De får ta ut pension i förtid vilket gör att de får ut väldigt låga pensioner. De drabbas särskilt när pensionsåldern höjd. Vi vill att de ska kunna få sjukersättning från 61 års ålder och bara prövas mot sitt tidigare yrke, ha ersättningen till 67, och sedan få vanlig pension.

– Vi är vana att höra om gräddfiler för bankdirektörer och riksdagsledamöter. Det här är en gräddfil för undersköterskor och byggnadsarbetare.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM