Fler i L vill släppa fram Kristersson

Sex förbund kräver att M-ledaren blir statsminister

Publicerad 2018-12-17

Det rör på sig i regeringsfrågan inom Liberalerna.

Ytterligare två länsförbund kräver nu att man släpper fram Ulf Kristersson (M) som statsminister.

– Jag upplever att vi nu kommit till vägs ände. Det Jan Björklund har velat med samarbete över blockgränsen, den vägen är inte nåbar, säger Ulrica Westerlund, L-ordförande i Västerbotten.

Efter valet den 9 september var Liberalerna och Centerpartiet båda med och röstade bort Stefan Löfven (S) som statsminister. Efter det har man dessutom sagt nej i båda de statsministeromröstningar som genomförts där Kristersson och Löfven prövats.

När talmannen nu förbereder sitt drag inför den tredje omgången sätts de båda partierna återigen i fokus. Och inom Liberalerna rör det på sig.

Sedan tidigare är det känt att partiet är splittrat i regeringsfrågan.

Flera tunga profiler i riksdagsgruppen, anförda av ekonomisk-politiska talespersonen Mats Persson, driver på för att L nu lägga ned rösterna och släppa fram Kristersson i en kommande omröstning. Sedan ska L gå i opposition, menar man.

”Björklund har verkligen försökt”

L-ledaren Jan Björklunds linje har hittills varit att Kristerssons ”3–2–1”-regering inte gick att stödja, då den ger Sverigedemokraterna inflytande. Han har också beklagat att det inte blev en mittenuppgörelse mellan S, MP, C och L.

Flera länsförbund, varav Skåne är det tyngsta, har samtidigt gått ut och krävt att det nu är dags att släppa fram Kristersson - och att helt stänga dörren till Stefan Löfven.

Nu ansluter sig ytterligare två förbund, ett av dem Västerbotten. Ordförande Ulrica Westerlund berättar att man diskuterat det parlamentariska läget ordentligt.

– Vi ser att Jan Björklund verkligen har försökt att få till stånd ett konstruktivt samarbete över blockgränsen. Det finns inga tvivel kring det. Det var ju också därför vi i första läget sa nej till Ulf Kristersson första gången, säger hon.

Westerlund fortsätter:

– Men i dagsläget ser vi att vi har tagit mycket stryk de senaste veckorna. Vi oroar oss för det opinionsläge som finns nu. Vi, precis som många andra, vill undvika ett nyval. Av den anledningen tycker vi att vår riksdagsgrupp bör släppa fram Kristersson om han prövas som statsminister igen.

Nya förbund ställer krav

L bör sedan gå i ”konstruktiv opposition”.

– Då kan vi använda oss av utrymmet i mitten av svensk politik. Vi kan då profilera oss och göra upp i olika sakfrågor, så att vi på det sättet kan stärka partiets framtida ställning. Jag upplever att man nu kommit till vägs ände. Det Jan har velat med samarbete över blockgränsen, den vägen är inte nåbar.

– Att släppa fram Ulf Kristersson anser inte jag är att ge stödja Sverigedemokraterna.

Även L i Sörmland har i helgen dragit samma slutsats. Ordförande Göran Hammarlund skriver i ett pressmeddelande.

– Liberalerna bör i nuläget släppa fram en moderatledd regering genom att avstå vid en förnyad votering om Ulf Kristersson som statsminister. Därefter arbetar vi liberaler i en aktiv och konstruktiv opposition. Nu har de två övriga regeringsalternativen prövats genom Stefan Löfvens och Annie Lööfs sonderingar.

Men samtidigt har partiledningen fortfarande tunga aktörer bakom sig. De två mäktigaste distrikten, Stockholm och Västsverige, står bakom ledningen.

– Vårt ställningstagande ligger kvar, som vi deklarerat tidigare. Vi vill inte att SD ska ha något inflytande i regeringen. Just nu har vi inget annat att ta ställning till, vi får se vad talmannen kommer fram till, har Anna-Lena Johansson, ordförande i L Stockholms län, tidigare sagt till Aftonbladet.