Björklund: Anar politiska påtryckningar bakom sparkade generalmajoren

Uppdaterad 2018-01-28 | Publicerad 2018-01-27

Liberalernas partiledare Jan Björklund tror att regeringen har pressat på för att sparka generalmajor Anders Brännström.

Brännström fick i går lämna sin sin tjänst, efter att ha uttalat sig kritiskt om det svenska försvaret.

”Jag anar politiska påtryckningar bakom detta”, skriver Jan Björklund på Twitter.

Sveriges ÖB Micael Bydén sparkade i går generalmajor Anders Brännström från sin tjänst som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning, sedan han uttalat sig kritiskt om det svenska försvarets förmåga i media.

ÖB motiverade beslutet bland annat med att Brännström ska ha svarat jakande på en fråga om att försvaret är ”chanslöst” i en intervju i DN.

– Det jag vänder mig väldigt mycket emot i artikeln är uttrycket ’chanslösa’, det är inte min personal som säger så, sa Micael Bydén till Hudiksvalls Tidning.

”Sa sanningen - fick sparken”

Avskedandet har väckt såväl förvåning som starka reaktioner.

En av dem som uttrycker kritik är Liberalernas partiledare Jan Björklund, som på Twitter menar att det kan vara regeringen som pressat på för att sparka generalmajoren.

”Förre arméchefen sa sanningen – fick sparken. Anar politiska påtryckningar bakom detta. Wallströmdoktrinen är farlig för Sverige”, skriver han på mikrobloggen.

”Förhastade slutsatser”

Jan Björklunds kommentar har i sin tur fått många på Twitter att reagera.

Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik på centerpartistiska Hudiksvalls Tidnings ledarsidor, menar att det är för tidigt att slå fast vad som hänt.

”Jag tror vi ska passa oss för förhastade slutsatser”, skriver han i en kommentar till Jan Björklunds uttalande.

Även utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö ställer sig frågande till Jan Björklunds uttalanden.

”Finns det några belägg för det du påstår? Ska man tolka det här som att du ifrågasätter ÖB:s trovärdighet?”.

För Aftonbladet utvecklar Jan Björklund sin kommentar.

– General Brännström säger sanningen om försvarsbeslutet 2015, nämligen att det inte fungerar, att pengarna inte räcker, att det fungerar för dåligt. Det är väldigt besvärande för regeringen att det sägs av en av landets högsta militärer, det gillar inte regeringen.

Men menar du att regeringen har pressat på för att sparka generalmajoren?

– Det är inte så det fungerar, det är klart att regeringen inte ger order. Men en myndighetschef vet vad som förväntas i ett sådant läge av den allmänna dialog som förs, när man uttrycker sig kritiskt om försvarspolitiken – det gillar inte regeringen. En myndighetschef förstår vad som förväntas.

Menar du att mellan uttalandet i DN-intervjun och beslutet om att sparka honom så har det funnits en kontakt mellan regeringen och ÖB?

– Brännström har gjort uttalanden under lång tid. Det är klart att detta är besvärande för regeringen. Jag vet inte om det varit någon kontakt i det här ärendet precis nu, men ÖB förstår vad regeringen tycker om den här typen av uttalanden när generaler kritiserar försvarsbeslut.

Men du spekulerar ändå i att det kan ha varit en sådan kontakt?

– Det har jag varken belägg för eller emot att det har varit.

När du skriver ”politiska påtryckningar” – vad är det du menar då?

– Jag ”anar” politiska påtryckningar. Det är ju detta, att regeringen inte gillar när generaler går ut och kritiserar beslutet. Men att det i detta konkreta fall skulle ha funnits order, det vill jag verkligen inte påstå.

Har det funnits påtryckningar eller inte?

– Det har funnits en politisk påtryckning att försvarsmakten ska vara lojal med försvarsbeslut i debatten, men jag skriver anar, det finns inga belägg eller bevis för att försvarsministern skulle ha instruerat ÖB att göra detta – det är underförstått.

Ligger det någon fara i att spekulera på det här sättet när man faktiskt inte vet?

– Nej, nej, inte alls. Jag skriver att jag anar.

Aftonbladet har sökt ÖB Micael Bydén.