SD-ledamot id-kapad – tvingas betala 86 000

Publicerad 2017-02-02

SD-ledamoten Jennie Åfeldts identitet kapades efter en stöld från hennes hotellrum.

Hon skuldsattes och kronofogden har nu beslutat att tvångsutmäta 27 900 kronor av SD-kvinnans lön varje månad. Säpo har varit inkopplade på fallet.

– Jag sattes i en extremt svår situation, säger Jennie Åfeldt.

Det var under en middag med landshövdingen hösten 2015 som någon bröt sig in på riksdagsledamoten Jennie Åfeldts (SD) hotellrum i Malmö.

Hennes id-handlingar stals och förövaren ändrade hennes adress.

– Det blev inbrott när jag var hos landshövdningen på middag i Malmö. Jag blev bestulen på alla mina grejer. De flyttade min adress, jag fick ingen post och började undra vad som hände. Till slut ringde riksdagsförvaltningen upp mig och sa att de fick sin post i retur. Då började vi förstå att det var värre än vi trodde, säger Jennie Åfeldt.

Skuld på 86 000 kronor

Säpo kopplades in på fallet, enligt Jennie Åfeldt. Sammanlagt lyckades förövarna skuldsätta henne med drygt 86 000 kronor.

Pengar som nu kronofogden har ålagt SD-ledamoten att betala tillbaka.

– Det har blivit lite så att det har blivit problem för mig att komma i fatt när de tömmer kontona och så. Men det finns en plan för hur vi ska lösa det här, det handlar om några månader sen är det klart, säger Jennie Åfeldt.

Nu mäts 27 900 kronor ut från SD-ledamotens lön varje månad, pengar som riksdagen betalar direkt till kronofogden.

– Det stämmer. Men det viktiga är att jag har till hyra och mat.

Ersätter inte försäkringsbolaget dig?

– Vissa delar ersätter försäkringsbolagen, men jag kände att det var bättre att göra rätt för mig och bli av med det här. Därefter får jag ta tag i de andra bitarna, säger Jennie Åfeldt.

Ingen misstänkt

Enligt polisen är ärendet nu nedlagt. Ingen misstänkt har figurerat i utredningen. Hos Säpo vill man varken bekräfta eller dementera att man varit inkopplade i utredningen.

– Vi arbetar med säkerheten för den centrala statsledningen och med säkerhetsfrågor som berör dem, och där ingår även riksdagsledamöter. Rent generellt så är det alltid så att vi har ett nära samarbete med polisen och även med riksdagen. Men hur det arbetet sker, det går vi inte in på, säger Karl Melin vid Säkerhetspolisen.