V:s vallöfte – pristak på elnätsavgift

Uppdaterad 2018-08-15 | Publicerad 2018-08-08

Vänsterpartiet går till val på att det svenska elnätet ska förstatligas.

I ett första steg kräver man ett pristak på de elnätsavgifter som elbolagen tar ut.

– Folk är helt maktlösa när de ser att elräkningen bara stiger. Det är uppenbart att bolagen i dag skinnar folk, säger Jonas Sjöstedt (V).

Med drygt en månad kvar till valet presenterar Vänsterpartiet ännu ett vallöfte. Partiet har tagit fram en plan för att återreglera delar av den svenska elmarknaden och på sikt förstatliga hela elnätet.

När elmarknaden avreglerades 1996 var målet att nå lägre priser för konsumenterna genom konkurrens elbolagen emellan.

Men priserna har fortsatt att vara omdebatterade, bland annat då det är stora prisskillnader beroende på var i Sverige du bor och vem som äger elnätet du använder.

I dag äger staten stamnätet men lokalt och regionalt är det företag, elnätsbolag, som har monopol på nätet.

Vill sätta pristak

Något som också diskuterats friskt är framför allt de elnätsavgifter som tas ut av elnätsbolagen. De är tänkta att täcka upp för företagens underhåll, men företagen har även rätt till en skälig avkastning.

Men priserna, framför allt hos jättarna Ellevio, Vattenfall och Eon har ökat rejält vilket fått regeringen att hota med skärpt lagstiftning.

I ett första steg vill Vänsterpartiet återreglera elmarknaden genom att införa ett pristak för elnätsavgiften.

– Som det är nu så skor sig elbolagen på villaägare och andra elkunder. De har en monopolställning när det gäller avgiften för elnätet och de utnyttjar det hänsynslöst till att trissa upp kostnaderna. Det tänkte vi sätta stopp för, säger Jonas Sjöstedt.

Eftersom det saknas konkurrens när det gäller de lokala elnäten, och det därmed saknas möjligheter för konsumenterna att byta nät, granskas företagen av Energimarknadsinspektionen. De kan tvinga bolagen att sänka kostnaderna för avgiften.

Men det räcker inte enligt Jonas Sjöstedt. Hans parti vill förändra lagstiftningen så att en statlig myndighet sätter ett pristak.

”Ren vinstjakt från företagen”

Exakt hur det ska gå till vill han inte gå in på ännu.

– Men vi ser det inte som svårare än att man sätter priser på att köra tåg på samhällets järnvägar. På samma sätt kan man sätta pristak för hur mycket man kan ta betalt för att distribuera elen. Sedan får bolagen hålla sig till det, säger Sjöstedt.

V-ledaren medger dock att en del av prishöjningarna beror på att bolagen investerar.

– Men det är en väldigt liten del som går till återinvesteringar. Mycket av det här är ren vinstjakt från företagen.

På sikt vill V gå ännu längre. Inför valet lovar man också att arbeta för att det svenska elnätet helt ska förstatligas. Man vill att statliga Vattenfall tillsammans med kommuner och regioner ska få i uppdrag att under en tioårsperiod köpa upp alla lokala elnät.

– Folk är helt maktlösa när de ser att elräkningen bara stiger. Genom att sätta pristak och förstatliga elnäten ska alla kunna ha pålitlig elförsörjning, ingen ska behöva betala överpriser och man kan ändå välja elleverantör precis som i dag.

Man ser dock även fortsättningsvis att folk ska kunna välja vilken elleverantör man vill ha.

Ser du några öppningar i andra partier för att det här skulle kunna bli verklighet?

– Vi ser att om vi får möjlighet att förhandla budgeten efter valet, då kan vi ta upp det i de förhandlingarna.

Ministern: ”Reglerna behöver skärpas”

Energiminister Ibrahim Baylan (S) säger att regelverket kring elmarknaden behöver skärpas – men att det redan är på gång.

– Jag ser ingen anledning till att vänta till efter valet. Vi har jobbat med frågan i två år nu och fick riksdagens stöd för skärpningar av regelverket i våras. Nu går vi inom kort vidare med en förordning som gör att det blir en helt annan tingens ordning, säger han.

Han lyfter fram att det var via domstolsprocesser 2014 som elbolagen lyckats få upp priserna.

– Jag får ju som minister inte lägga mig i domstolsprocesser. Men det är klart att jag har varit väldigt tydlig med att när man har ett monopol, som det här är, då behöver man hantera det ansvarsfullt. Man kan inte hur som helst höja avgifter, man måste också ha en balans mellan att kunderna får fram sin el till ett rimligt pris och att bolagen får en viss avkastning. Men det har inte fungerat.

– När det är ett naturligt monopol måste man hantera det ansvarsfullt. Det har man inte gjort, tycker jag.