Fredrick Federley (C): Dödgrävarfalang i M och KD hotar Alliansen

Slår tillbaka efter kritiken mot Annie Lööfs parti

Uppdaterad 2018-10-19 | Publicerad 2018-10-17

Kritiken mot Centerpartiet har varit stenhård från moderater och kristdemokrater efter att man vägrade släppa fram en M/KD-regering.

Nu slår C tillbaka och anklagar krafter i de andra partierna för att försöka skjuta sönder Alliansen inifrån.

– Det finns en dödgrävarfalang som består av ytterkanterna i M och KD, säger Fredrick Federley, andre vice ordförande (C).

Efter valet har mycket ljus riktats mot Centerpartiet och Liberalerna. I den pågående regeringsbildningen beskrivs Annie Lööf och Jan Björklund som nyckelfigurer som har avgörandet i sina händer när det gäller vem som ska bli statsminister.

Samtidigt har Alliansen, som vill bilda regering ihop, bråkat rejält internt.

I helgen ställdes konflikten på sin spets. L och C meddelade att man vägrar stödja Ulf Kristerssons planer på en alliansregering som inte har stöd över blockgränsen.

Centern slår tillbaka

Man sa dessutom att man skulle rösta nej till M-ledarens plan b – att bilda en smalare regering utan alla fyra partierna.

Reaktionerna från många moderater och kristdemokrater blev hårda. Men nu slår Centerpartiet tillbaka.

Fredrick Federley, partiets andre vice ordförande, säger att orsakerna till Alliansens problem inte handlar om hans eget parti. Han säger i stället att det i delar av M och KD länge kampanjats för att undergräva samarbetet inifrån.

– Ungefär mitt i förra mandatperioden började en dödgrävarfalang inom Alliansen ägna betydlig politisk kraft och energi till att kritisera samarbetet. Allt var fel och det var i princip fel på alla partiledare och strategier. Det där har hållit i sig väldigt länge.

Fredrick Federley, Centerpartiets andre vice ordförande.

Vilka ingår i den falangen?

– Den består av ytterkanterna i Moderaterna och Kristdemokraterna och ett antal ledarsidor som hejar på detta mycket ivrigt och glatt. 

Federley, till vardags EU-parlamentariker, tror att den interna kritiken är en viktig förklaring till att Alliansen inte blev största block i valet.

– När väljarna sett en halv mandatperiod av internt krypskytte, försåtsminerande och attacker inom Alliansen, blir de inte lika benägna att rösta på allianspartierna. Där har man skrämt över en del över blockgränsen. Rätt många väljare vill se en stabil och trygg regering. Det skapar inte dödgrävarfalangen.

Federley säger att han från Bryssel kunnat se utvecklingen de senaste åren och att det började efter valet 2014.

– Det fanns en bred besvikelse över att Fredrik Reinfeldt avgick och att man slöt Decemberöverenskommelsen. Sedan såg vi det i samband med skandalen på Transportstyrelsen, då lades kraft på internt krypskytte.

”En vilja av att spräcka”

C-toppen, som har en lång bakgrund inom partiet, säger att det som en gång var Alliansens styrka, att sköta konflikter internt, nu gått om intet.

– I stället för man en jättedebatt öppet om vad som är fel på Alliansen och hur sprucken den är. Det är inte primärt vänstersidan som sagt det utan vissa element som är väldigt alliansnära. De har en vilja av att spräcka den allians som finns mellan mer konservativa och liberala partier. Det ser vi väldigt tydligt i eftervalsdebatten också.

Om C och L signalerat att man skulle släppa fram Ulf Kristerssons så kallade ”3–2–1-regering”, där inte alla fyra partier ingår, hade Alliansen varit spräckt, menar Federley.

– Det som stoppades var ett självmordsförsök och ingen alliansregering. Det hade lett till att den regeringen fallit ganska snart. Det är inte bara ideologiskt fel att bli beroende av SD, det är ett självskadebeteende som kommer att straffa oss mycket hårt. Därför har vi varit tydliga i flera år att det inte är en lösning för oss.

Ulf Kristersson (M).

Federley talar varmt om hur viktig Alliansen är för honom och hur väl samarbetet fungerat. Men nu är han och hans parti oroliga.

– Samtidigt kan jag se hur en del av det här gänget nu vänder knivarna inåt. De har som ambition att spräcka Alliansen, då man ser att ett annat styre är möjligt, där M och KD tar stöd av SD. Men C har ingen ambition att lämna Alliansen, vi kommer att vara de sista som lämnar förhandlingsbordet.

Den dödgrävarfalang Federley talar om menar han har eldunderstöd från flera liberala ledarsidor.

– Det handlar om ledarsidorna hos Dagens Industri, Göteborgs-Posten och emellanåt Svenska Dagbladet. De har eldat på den här interna splittringen inom Alliansen. Det driver bort väljare. Det måste bli en skärpning så att man klarar av att reda ut det här.

”Tack vare C:s framgång”

Federley säger att de problem han beskriver inte finns i det politiska ledarskapet.

– Det är viktigt att poängtera, för där fungerar det fortfarande väldigt bra. Där finns hög lojalitet och stort förtroende.

Ni vill förankra en alliansregering över blockgränsen. Men är det möjligt, tror du?

– Definitivt. Socialdemokraterna måste bli mer ödmjuka i sin framtoning, de har inte längre 45 procent. Jag tror även att allianspartierna måste komma till insikt om att det som gjorde att vi ökade och faktiskt är lite starkare, det är mycket tack vare C:s framgång.

Annie Lööf (C).

Om Annie Lööf och C skulle medverka till att Löfven skulle bli statsminister väntar en hård svekdebatt. Så även om man skulle bli en del av samma regeringsunderlag som SD.

Men enligt Federley har partiet inga planer på att göra något av alternativen.

– Vi har sagt hela tiden att om Alliansen inte är tillräckligt stor för att ro skutan själva så behöver vi ta hjälp över blockgränsen.

– Det går inte att lita på SD, de som gör det är otroligt naiva. Det partiet har en ganska stor styrka i riksdagen och de kommer att använda den på ett sätt som gynnar dem själva. Det är något som C inte kan medverka till. Men det finns andra partier som tror att SD kommer lägga sig som en dörrmatta.

”Det vore en stor sorg”

Men måste ni inte välja?

– Mellan SD och V finns 75 procent av väljarna. Det vore märkligt om man där inte kunde hitta någon typ av konstellation som ser till att man har en fungerande regering som kan lägga fram reformer. Vi vill att det ska vara Alliansen och så får vi hitta någon typ av avtal över blockgränsen.

Vad händer om Alliansen spricker?

– Det vore en stor sorg för Sverige, som ett konkurrenskraftigt och öppet land. Det vi bör göra är att få till en funktionsduglig regering som också har kraft att förbereda sig för nästa val.

– Historiens slut är inte i dag. Vi står alldeles strax inför valet 2022, den tiden kommer att gå fort. Då måste Alliansen av egen kraft bli så stor att vi kan fortsätta utvecklingen av Sverige.