Kristersson och Sjöstedt i gemensam attack mot Löfven

Publicerad 2018-06-13

M-ledaren Ulf Kristersson och Vänsterns Jonas Sjöstedt har en sak gemensamt:

Båda attackerar statsministern stenhårt för att han nekar till att regeringen har sparkat Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler.

– Det är häpnadsväckande. Det är alldeles uppenbart att det inte är sant, säger Kristersson till Aftonbladet.

Under dagens riksdagsdebatt stod Ulf Kristersson och Jonas Sjöstedt på samma sida i en fråga. Båda gick till hårt angrepp mot Stefan Löfven och regeringen med anklagelsen att regeringen har tvingat bort Ann-Marie Begler från GD-posten på Försäkringskassan.

– Nyligen sparkade regeringen Försäkringskassans generaldirektör, Ann-Mari Begler. Hon hade gjort det jobb som hon skulle. Andelen som får sin sjukskrivning indragen har fyrdubblats på tre år. Varför tar ni inte bort det här kravet på nedskärningar? frågade V-ledaren.

Enligt Sjöstedt är det kanske bara några personer i regeringen som inte tror på att Begler sparkades.

En bild som den förra generaldirektören delar.

Begler själv hävdar nämligen att hon fick lämna sitt uppdrag för att regeringen var rädda att de skulle förlora valet på grund av omskrivna sjukvårdsfall.

Statsministern: ”Begler har inte fått sparken”

Men det förnekas av Stefan Löfven.

– Begler har inte fått sparken, hon är fortfarande generaldirektör och har fått andra erbjudanden. Men vi var inte nöjda med arbetet på myndigheten, sa han.

Under debatten i kammaren kommenterade även Ulf Kristersson syrligt att ”Orwell kunde inte sagt det bättre själv”.

Kristersson: ”Häpnadsväckande uttalande”

I en intervju med Aftonbladet sa M-ledaren att statsministerns påstående är ”häpnadsväckande”.

– Det är alldeles uppenbart att det inte är sant. Alla andra, inklusive hon själv, har uppfattningen att hon har fått sparken.

Varför säger statsministern som han gör?

– Jag vet ärligt talat inte. Han verkar låtsas att om man får sparken och blir placerad i en skrubb på ett departement att man inte har fått sparken. Det tror inte jag är den upplevelse hon själv har, säger Kristersson.