SD vill sparka Margareta Larsson - via lagändring

Uppdaterad 2019-07-16 | Publicerad 2016-05-19

Vill se lagändring - lyfter frågan i riksdagen

Ledamoten Margareta Larsson tar ut full ersättning från riksdagen trots att hon inte varit där på flera månader.

Nu kräver Sverigedemokraterna, partiet hon lämnade i september för att bli politisk vilde, att lagen ändras så att de kan sparka henne från riksdagen.

– Den nuvarande hållningen är ohållbar, säger gruppledaren Mattias Karlsson (SD).

Sedan SD:s riksdagsledamot Margareta Larsson lämnade partiet har hon fortsatt att gäcka partiledningen. Larsson, partiledaren Jimmie Åkessons svärmor, sitter kvar på sitt mandat som politisk vilde, men har inte varit i riksdagen sedan september.

Samtidigt uppbär hon full ersättning och får ut 62 400 kronor i månaden. Trots att hon kritiserats hårt har Margareta Larsson, som i dag driver en massagesalong, inga planer på att varken avsäga sig sin plats eller återvända till riksdagen.

Det finns i dag ingen stöd i lagen för varken SD eller någon annan att agera mot henne, då det är ledamöterna som själva äger sitt mandat.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har varit hård i sin kritik mot sin svärmor.

– Vi saknar möjligheter att agera. Givetvis är vår inställning att en ledamot som inte längre företräder partiet ska lämna sin plats, skrev han i ett mejl till Aftonbladet.

Vill se lagändring

SD:s gruppledaren Mattias Karlsson säger att man försökt få Larsson att lämna sin plats, samtidigt som man erbjudit stöd.

– Men hon har sagt upp kontakten med de allra flesta människor hon någonsin har känt, inklusive partiledningen, säger han.

För att försöka få till en förändring av lagen lämnar SD nu in ett utskottsinitiativ i riksdagens konstitutsionsutskott. Där söker man stöd för en bred politisk utredning av frågan.

Mattias Karlsson har tidigare motionerat om att riksdagsmandaten borde ägas av partierna och inte av ledamöterna, med undantag för de som tagit sin in via personkryss. Det skulle innebära att partiledningar fick möjlighet att sparka ut ledamöter de tycker missköter sig, och de som blir politiska vildar.

– Det här utskottsinitiativet går i samma riktning. Vi nämner det som ett exempel på vad man skulle kunna göra. Men vi säger samtidigt att man inte måste binda sig vid det, vi vill ha en bred politisk utredning om hur problemet ska kunna åtgärdas. Den nuvarande hållningen är ohållbar, säger han.

”Skapar felaktig bild”

Mattias Karlsson säger att dagens system skadar demokratin och spär på föraktet för politiker.

– I realiteten kan en ledamot låta sig bli invald och sedan åka till Thailand, lägga sig på en strand och dricka drinkar i fyra år och ändå få fullt arvode. Jag menar att det är en orimlig ordning, det skapar en felaktig bild av de ledamöter som jobbar hårt, säger han.

Man ser ni ingen risk att partiledningar skulle kunna sparka ut ledamöter hur som helst?

– Den risken ökar givetvis. Men någonstans har inte ens partiledningar obegränsad makt. Man är beroende av medlemmarnas stöd. Och en partiledning som hejvilt skulle börja sparka ledamöter för att att man är oense eller har privata konflikter, skulle inte få fortsatt förtroende.

SD:s utskottsinitiativ skulle om det fick stöd kunna leda till ett tillkännagivande till regeringen från riksdagen.

– Jag tror att det finns ett stort stöd bland befolkningen för det här och hoppas att de andra partierna också inser problematiken och är beredda att göra något.