Sjukhusanställda slår larm om platsbristen

Publicerad 2018-04-26

Vårdplatsbristen på Sahlgrenska tvingar patienter att ligga kvar på akuten – ibland i flera dygn.

Över 100 av akutens anställda protesterar i ett upprop:

”Vi ser inget ljus, lösning eller hopp i nuläget”, skriver personalen.

– Det har varit så i flera år och vi ser inget hopp i att det ska bli bättre, säger sköterskan Sharzad Hashemi.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg har brottats med ekonomiska problem och gått med underskott i flera år. Nu råder tillfälligt anställningsstopp i vissa verksamheter samtidigt som 300 heltidstjänster är i fara.

Men sjukhuset brottas också med brist på vårdplatser och sjuksköterskor samt dålig arbetsmiljö för personalen, visar Aftonbladets granskning.

Missnöjet gror

På akutmottagningen, där man tar emot skadade och sjuka dygnet runt, gror missnöjet bland de anställda.

Nyligen skrev över 100 undersköterskor, sjuksköterskor och läkare under ett upprop till sjukhusets politiska ledning. Det handlar om bristen på vårdplatser, som gör att patienter blir kvar på akutmottagningen ibland i flera dygn.

Sharzad Hashemi är sjuksköterska och lokalt skyddsombud på akutmottagningen. Hon berättar att hon och hennes kollegor kämpar mot bristen på vårdplatser på sjukhuset dagligen.

– Det har varit så i flera år och vi ser inget hopp om att det ska bli bättre.

Att sjuka inte kan slussas vidare till en riktig säng på en avdelning med omvårdnad, mat och mediciner påverkar både patienter och personal negativt, menar Sharzad Hashemi. Många är gamla och behöver en annan omvårdnad än den akutpersonalen kan ge.

– Vi får hela tiden ursäkta oss till patienter och anhöriga. Vi kan inte ge den vård vi vill, det hinner vi inte. Vi går på vår grundbemanning och får ingen extra personal, fast vi egentligen bedriver både en akutmottagning och en vårdavdelning på samma gång. Det är inte bra för någon, säger hon.

”Det räcker inte”

Efter akutpersonalens upprop har en rad försök att lösa vårdplatsbristen gjorts.

Det har till exempel handlat om höjd ersättning för obekväm arbetstid för den som jobbat extrapass och tillfälliga vårdplatser som bemannats av ambulanspersonal.

– Det har varit släcka bränder-insatser, och det räcker inte. Vi måste få till en långsiktighet, säger Hashemi.

Sjuksköterskan Monika Djurner är fackligt engagerad inom Vårdförbundet. Hon menar att vårdplatsbristen beror på att det inte finns sjuksköterskor som kan bemanna avdelningarna.

Och att lösningen finns i att förbättra personalens villkor.

– Ledningen har inte värderat sjuksköterskor de senaste fem åren eller hängt med i att det finns bemanningsföretag som ger mycket mer i lön och bättre arbetsvillkor, säger Djurner.

Arbetstider och arbetssätt ska ses över

Områdeschefen Per Albertsson bekräftar att bristen på vårdplatser beror på att det saknas sjuksköterskor.

Han framhåller att sjukhuset arbetar för att öppna fler vårdplatser, och att hitta långsiktiga lösningar.

– Vi gör nu en vårdplatsöversyn i syfte att öppna nya avdelningar där personalen är med och har input på hur avdelningen ska se ut. Vi måste samla ihop små enheter till större, för att inte bli så sårbara om någon personalkategori skulle fattas tillfälligt.

Även arbetstider och arbetssätt ska ses över.

– Till exempel kommer vi att öppna en fem-dygnsavdelning för att minska helgtjänstgöring, säger Albertsson.

Men att patientsäkerheten skulle vara hotad vill områdeschefen inte kännas vid. Han menar att det alltid finns kapacitet att ta hand om de svårast sjuka patienterna, men att det är dålig kvalitet med patienter som blir liggande länge på akuten.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Så skriver personalen, över 100 personer har undertecknat uppropet:

Vi på Akom (akut- och olycksfallsmottagningen) är frustrerade över den rådande brist på vårdplatser på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det är så bedrövligt, oetiskt, sorgligt, tråkigt att vi inte kan lägga in patienter på en vårdavdelning. Patientens säkerhet är inte bra i samband med denna situation. Vi ser inget ljus, lösning eller hopp i nuläget.

Ni som är ansvariga för Sahlgrenska Universitetssjukhuset måste verkligen lösa vårdplatser nu!!!