Stefan Löfven innan attacken: ”Rätt och plikt har kommit i skymundan”

Uppdaterad 2017-05-09 | Publicerad 2017-04-10

Stefan Löfven var på väg till S-kongressen när Stockholm lamslogs av terrorn.

Aftonbladet intervjuade statsministern timmarna innan – då pratade han om vikten av att bekämpa terror och brottslighet.

– Frågan om rätt och plikt har kommit skymundan. Vi kan inte bygga ett samhälle om inte alla bidrar, sa Löfven.

Kort efter lastbilsattacken i Stockholm styrde Stefan Löfven om resan mot Socialdemokraternas kongress i Göteborg och återvände till Stockholm.

– Kongressen är en underordnad fråga för mig. Jag värnar först och främst landet Sverige, sa han under en extrainkallad presskonferens på fredagskvällen.

Aftonbladet träffade statsministern på fredagsförmiddagen strax innan han han reste mot kongressen.

Han sa då att terror och kriminalitet var några ämnen som han skulle ta upp i sitt inledningstal - som ställdes in på rund av attacken.

– Jag ska prata om hur vi skapar trygghet och framtidstro? För mig handlar det om att vi ska vara hårda mot brottslighet, mot terrorism och att vi ska försvara vårt land. Men det är också att bygga ett samhälle där människor kommer i arbete, där ungdomar och barn får den bästa möjliga kunskapen och bildning med sig i livet, sa Löfven.

Temat för kongressen är "Trygghet i en ny tid". Enligt Löfven har partiet pratat för lite om att skapa trygghet genom att ta upp ordning och reda, rätt och plikt.

– Ja, jag tycker det. Vi vet att samhället kommer att se annorlunda ut om tio år. Då är frågan, ska man vara med och styra det eller ska man inte det. För oss är det uppenbart att det är politiken och vi tillsammans som formar framtiden. Det är inte ödets lag.

För att skapa trygghet vill Stefan Löfven knäcka gängkriminaliteten, få bort vapnen från gatorna och få bort dem som begränsar människors frihet. Till exempel gängen i förorten.

– Det får inte bli den starkes rätt att dominera ett område. Det är fel och där måste vi vara stenhårda.

Har Socialdemokraterna varit för naiva?

– När jag tillträdde var det en av de saker som jag kände att vi behövde balansera. Folk vet sedan länge att vi är oerhört bra på utbildning, kunskap och omsorg. Vet de lika väl att vi står för det här? Nej, det har inte riktigt varit så.

Sågar Alliansen och MP:s flyktinguppgörelse

Flyktingfrågan har lyfts fram som en av flera stridsfrågor på kongressen. Tunga S-politiker kräver att permanenta uppehållstillstånd ska bli norm igen och att familjeåterförening ska mjukas upp.

Stefan Löfven öppnar däremot inte dörren för en mjukare flyktingpolitik. Åtminstone inte innan EU kommit överens om en gemensam lagstiftning på området.

– Situationen hösten 2015 var ohållbar. Vi måste stå upp för asylrätten men hanterar vi inte det här så att människor känner trygghet - då får vi till slut en situation där människor inte vill ta emot flyktingar över huvud taget.

Hans huvudstrategi i frågan är att Sveriges flyktingpolitik inte ska skilja sig från EU:s.

– Den migrationslagstiftning vi hade hösten 2015, som den förra regeringen och MP låg bakom. Där skiljde vi oss åt för mycket. Vi kan inte göra om samma misstag igen.

Hur långt är du beredd att gå i frågan om vinster i välfärden - kan du lova att vinsterna begränsas i skola, vård och omsorg?

– Sedan förra kongressen har vi ett beslut att det är i den riktningen vi ska gå. Vi ska se till att skattebetalarnas pengar just går till detta och inte blåser i väg till Caymanöarna, det är ohållbart. Men vi har starka krafter, fyra borgerliga plus SD, som inte vill det. Men det är ingen tvekan om att regeringen kommer lägga förslag så vi får ordning på välfärden.

Gäller det alla tre områdena?
– Ja.

Tänker inte samarbeta med SD

I senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio fick Socialdemokraterna 25,7 procent. Varför går det inte bättre?

– Vi har fått regeringsmakten i den kanske besvärligaste parlamentariska tid som demokrati, det var Ingvar Carlsson som sa det och jag litar på honom. Nu börjar vi se resultat, arbetslösheten sjunker, det går bättre för småföretagen och vi har en stark ekonomi. Men jag tror inte att det har satt sig ännu. Människor känner inte trygghet i den här förändringen, de känner inte trygghet efter flyktingkrisen 2015 då många frågetecken kom.

Kommer S bli ett 40-procentsparti igen?

– Det kan jag inte säga, men vi ska upp betydligt högre än det där. Mitt budskap är: Vi ska vinna valet 2018. Vi ska ha minst fyra år till - det är vad Sverige behöver.

Hur stor sannolikhet är det att en storkoalition styr Sverige efter nästa val?

– När väljarna har sagt sitt får vi se vad spelplanen blir och vad vi bäst gör av den. En sak är jag tydlig med: det blir inget samarbete med Sverigedemokraterna, av det enkla skälet att de är ett parti med nazistiska rötter.

Du utesluter inte en större koalition?

– Nej. Men en sak utesluter jag, ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Utesluter inte att regera med M

Kan du tänka dig att sitta i regering med Centerpartiet?

– Centern och Socialdemokraterna har under många år haft ett bra samarbete. Det vanligaste samarbetet för Centern ute i landet är med oss. När jag reser runt hör jag om samarbeten på alla möjliga håll, så där ute funkar det.

Sträcker du ut en hand till Annie Lööf?

– Först måste vi se valresultatet. Men vi har haft ett samarbete med Centern även i riksdagen. Jag har tidigare sagt att när det gäller Moderaterna tror jag att Sverige ska vara i en väldigt besvärlig situation för att det ska ske. Men jag utesluter det inte.

En M-S-regering?

– Om vårt land kommer i en besvärlig situation, det kan vara säkerhetsmässigt, det kan vara av andra skäl. Då kan jag inte börja med att säga "oavsett hur världen ser ut som kommer vi inte sitta i regering". Det måste avgöras från fall till fall.