Liberalerna ska stoppa konflikterna – med stora omröstningar

Uppdaterad 2019-05-28 | Publicerad 2019-05-07

Liberalerna kämpar med inre splittringar, falangstrider och uppfattningar om toppstyre.

Nu tänker flera tunga distrikt låta gräsrötterna bestämma vem som blir bästa partiledare.

– Ett sätt att minimera risken för konflikt, säger Torkild Strandberg, ordförande i Skåne.

Samtidigt som EU-valrörelsen är i full gång pågår en process i Liberalerna om att ta fram nästa partiledare. Flera tunga distrikt lägger helt frågan i medlemmarnas händer.

– Det är ingen hemlighet att det finns olika uppfattningar om vilken kurs partiet ska ta. Ju bredare och öppnare man gör partiledarprocessen, desto större legitimitet får den, säger Torkild Strandberg, ordförande i Skåne.

Skåne är det tredje största partidistriktet och anordnar en elektronisk medlemsomröstning med start i början av juni. Distriktet var emot att släppa fram Stefan Löfven och Januariavtalet. När de förlorade striden uppstod diskussioner om hur beslutet fattades och vem som tog det, säger Strandberg.

– Det är ett sätt att vaccinera sig mot att en sådan diskussion kommer upp igen.

Om toppstyrning?

– Ja, till exempel.

Önskemål om öppen process

Helena Holmberg är ledamot i Liberalerna Västsverige, det näst största distriktet. Där kommer det också att hållas en medlemsomröstning.

– Det har varit ett uttryckligt önskemål från många att det ska vara en öppen process, säger hon.

Även Östergötland, som är fjärde störst, tänker hålla medlemsomröstning, likaså Uppsala och Gävleborg. Att låta alla medlemmar rösta i en så stor fråga som vilken partiledare partiet ska ha är ovanligt, enligt en L-källa.

– Vad jag känner till har det aldrig hänt förut, säger källan.

Stockholms län är det största distriktet och kommer inte att hålla medlemsomröstning. De 26 kommuner som ingår har uppmanats att ha nomineringsmöten och sedan skicka in resultatet till distriktet. Men det är bara vägledande.

– Det är en del av bedömningen som vi kommer göra på vårt möte i juni, säger distriktsordförande Anna-Lena Johansson.

”Nyamko Sabuni har starkt stöd”

Ex-ministern Nyamko Sabuni är den enda som hittills meddelat sin kandidatur. Den senaste tiden har hon besökt flera distrikt och träffat medlemmar.

– Det är tydligt att Nyamko har ett starkare stöd. Hon har en fördel att hon är den enda som gått ut och kandiderar, det vinner hon mycket på. Folk vill också ha någon som går igenom rutan, säger en L-källa.

Erik Ullenhag, ambassadör i Jordanien och tidigare minister, är ett annat namn som lyfts fram. Ullenhag har starkt stöd i Stockholm.

– Min bedömning är att Erik ligger närmast det partiet efterfrågar strategiskt, säger en annan L-källa.