Löfven om kritiken: Känner stimulans av det

Uppdaterad 2020-03-02 | Publicerad 2020-02-29

SVENSTAVIK. Stefan Löfvens regering anklagas för att blunda för problemen i Sverige. Och inom S finns ett tryck på att han ska bytas ut som partiledare.

Nu talar statsministern ut om kritiken.

–  Jag kan känna stimulans av det. Det är bra att ha olika uppfattningar, då prövas din egen strategi, din egen taktik, säger Löfven.

Flyktingkris, historiskt lågt valresultat, rekordlång regeringsbildning, att Sverigedemokraterna har övertagit platsen som landets största parti i opinionsmätningarna och kritik mot Januariavtalet och hans egen insats.

Det är bara några av problemen som Stefan Löfven (S) fått tackla de senaste åren.

Men trots uppförsbacken vill han fortsätta att leda sitt parti även över nästa val, 2022.

Varför?

– Det finns så mycket att göra i vårt samhälle. Det absolut viktigaste nu är att se till att välfärden fungerar och att utveckla ett starkt samhälle. Det innebär förutom trygghet på gator och torg utan hot från gängkriminalitet, också att välfärden, oavsett om det är äldreomsorgen, sjukvården eller skolan, ska fungera i hela vårt land, säger Löfven, i en intervju under ett besök i Jämtland.

– Där har vi problem i dag och därför måste vi tillskjuta resurser, men vi måste också fundera på om vi kan organisera arbetet på bättre sätt, göra saker effektivare och använda digitaliseringen.

Bland de exempel på S-segrar Löfven nämner finns förbättringar för landets pensionärer.

Klimatomställningen är nästa sak han nämner.

– Den ska göras, men på ett socialdemokratiskt sätt. Det är det jag vill. Och det innebär att vi hjälps åt. Det här är ett samhälles gemensamma utmaning, vi ska till exempel kunna fortsätta köra bil, men vi ska göra det på el.

Utbredd kritik

Den interna kritiken mot Stefan Löfven har sin grund i Januariavtalet, S/MP-regeringens samarbete med Centerpartiet och Liberalerna.

Bland hans partikamrater finns en utbredd kritik mot de kompromisser som gjorts, till exempel kring värnskatten och arbetsrätten, och många menar också att Löfven inte klarar av att retoriskt lyfta fram vad S vinner på samarbetet.

Röster har därför hörts om att S behöver en ny ledare som inte är så förknippad med avtalet inför nästa val.

”Det är bra att ha olika uppfattningar”, säger Löfven om kritiken som riktats mot honom.

Stefan Löfven själv tycker inte att kritiken är något konstigt.

– Vårt parti har alltid innehållit olika uppfattningar, vi är ett stort parti. Att vi skulle vara uppemot 100 000 människor som skulle tycka lika i alla frågor, det har aldrig varit så, kommer inte att bli så och ska inte vara så, säger han.

Löfven erkänner att det finns kritik mot en del av kompromisserna, men menar ändå att han fortsatt känner stöd i frågan.

– Alla vet att det här avtalet mellan fyra partier är det som gör att vi kan genomföra så mycket bra socialdemokratisk politik.

Bland de exempel på S-segrar han nämner finns förbättringar för landets pensionärer, pengar till kommuner och regioner och satsningar för att hela Sverige ska leva.

Blir stimulerad

Att en del av hans egna partikamrater hellre vill se någon annan som S-ledare tycker han också är naturligt.

Han blir inte ledsen av det, snarare stimulerad, är beskedet.

– Det är bra att ha olika uppfattningar för då prövas din egen strategi, din egen taktik. Det är en fördel.

Löfven säger vidare att ingen ska tro att man själv sitter på alla lösningar.

– Det finns naturligtvis kloka tankar runt om i partiet och utanför partiet, jag är beredd att ta in det och pröva det. Men jag menar fortsatt att det här är rätt strategi, och det var arbetarrörelsen och partiet enigt om efter valet. Det är det här samarbetet som måste till för att vi ska kunna genomföra socialdemokratisk politik.

Löfven på Ica i Svenstavik. Under två dagar har han besökt Jämtland, andra platser han gästat är naturbruksgymnasiet i Ås, Folkets hus i Krokom och Myltblommans äldreboende i Svenstavik. Han har också lagt ned en krans vid Olof Palmes minnesplats i Östersund.

Kritiseras i sociala medier

Också i sociala medier är tonen ofta hård mot Stefan Löfven och den regering han leder.

Kritiken går bland annat ut på att Löfven inte ser samhällets problem, till exempel i fråga om brottsligheten, och gör för lite för att lösa dem.

– Det är sant, det låter så i sociala medier.

Löfven menar dock att fakta motsäger kritiken.

Han framhåller det som gjorts inom polisens område och lyfter till exempel fram att myndigheten fått mer pengar än den begärt, att fler poliselever utbildas, ett 50-tal straffskärpningar gjorts och att polisen nu får sätta upp kameror där den vill samt avlyssna och lagra datatrafik.

– Att säga att ingenting görs, det är direkt fel.

Samtidigt säger Löfven att det säkert kommer att krävas ytterligare insatser.

– Och vi ska göra mer, för gängkriminaliteten ska knäckas. Den avskärmar och begränsar människors frihet, skrämmer människor. Det är fullständigt oacceptabelt.

Mörk bild av Sverige

Stefan Löfven vänder sig också emot den mörka bild av Sverige som ofta målas upp.

– Vi har en alldeles för dystopisk bild. Vi har våra problem, det är ingen tvekan om det, och problem ska man ta sig an rakt upp och ner. Men Sverige är också så mycket annat.

Som exempel nämner han äldreboenden där många gamla har det bra och en sjukvård i världsklass, trots problem med köer och ojämlikhet.

– Låt oss då attackera de problemen, inte måla upp det som att det är det sämsta.

Fakta: Stefan Löfven

Namn: Kjell Stefan Löfven

Ålder: 62 år

Yrke: Statsminister sedan 2014, partiledare för Socialdemokraterna sedan 2012. Tidigare ordförande i IF Metall samt svetsare.

Bor: Sagerska huset i Stockholm, sommarhus i Örnsköldsvik

Familj: Hustrun Ulla Löfven samt hennes barn och barnbarn

Inkomst: Arvode på 176 000 kronor per månad

Stefan Löfven om

Bråket mellan januaripartierna om höjda pensioner med 600 kronor för särskilda grupper:

– Vi diskuterar hur det ska genomföras, då förutsätter jag att det ska genomföras. Det är vi överens om.

Hur inblandad han själv är i förhandlingarna:

– Det är lite till och från beroende på vad som behövs, men min allmänna princip är att det är de ansvariga statsråden i första hand som har ansvar för sakfrågorna, det är de som har ansvar för förhandlingen. Sedan, beroende på om det behövs, så diskuterar vi också på partiledarnivå.

• Vad som just nu upptar hans tid och tankar:

– Just nu är det ju coronaviruset, det är regeringens viktigaste uppgift, det är landets säkerhet i många olika perspektiv.

PODD Krisen i Socialdemokraterna – sitter Stefan Löfven till 2022?

I dagens Aftonbladet pratar vi om den interna kritiken mot statsministern och om han kommer sitta kvar fram till nästa val. Gäst är Lena Mellin.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS