Stenhårda kraven på bostadsministern

Marie Linder: ”Det är dags att gå från stora ord till rejäl handling”

avAnette Holmqvist

I går fick Per Bolund (MP) ansvaret för bostadsfrågorna av Stefan Löfven.

I dag levererar Hyresgästföreningen en lista med tio stenhårda krav till ministern – däribland en bostadsgaranti för unga och att alla kommuner ska tvingas bygga.

– Vi har haft 25 år av obefintlig bostadspolitik i det här landet, säger Marie Linder, förbundsordförande.

I Stefan Löfvens andra regering är det biträdande finansminister Per Bolund, som var statsråd även under den förra mandatperioden, som ska ansvara för bostadspolitiken. Hans nya titel blir därmed finansmarknads- och bostads­minister.

Het politisk fråga

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
Per Bolund (MP) har fått ansvar för bostadspolitiken i den nya regeringen.

Bostadsfrågan har på kort tid blivit en av de hetaste i politiken. Förklaringen är överenskommelsen mellan S, MP, C och L där man säger ja till marknadshyror på nyproducerade bostäder.

Det är ett politiskt löfte som både skakat om Löfvens eget parti och Vänsterpartiet, vars partiledare Jonas Sjöstedt lovat att fälla regeringen om den går vidare med förslaget.

Men inte heller Hyresgästföreningen, som organiserar drygt en halv miljon hyresboende, gillar förslaget. Man menar att det bara kommer att göra redan dyra lägenheter ännu dyrare.

– Det kommer inte att lösa ett enda dugg, säger Marie Linder.

Förbundsordföranden är dock positiv till att bostadsfrågorna nu ska husera på finansdepartementet, där finansminister Magdalena Andersson (S) är chef.

– Det är viktigt att det finns ekonomiska muskler så att man kan göra viktiga insatser i bostadspolitiken.

Valfrihet

Bland kraven till Bolund finns ökad valfrihet på bostadsmarknaden, inte minst för unga människor som ska börja bygga bo.

– Hyresrätten är den boendeform som inte kräver en massa pengar, då måste man se till att bygga hyresrätter som man också kan ha råd med som ung, säger Linder.

Hon menar att det kräver en översyn av produktion och kostnader samt hur även andra boendeformer än hyresrätter kan göras mer tillgängliga, till exempel genom att få ned kostnaderna för nya bostadsrätter och införa statliga garantier om topplån för finansiering.

På listan finns också att alla kommuner ska tvingas bygga och planera för fler bostäder.

Bostadsgaranti för unga

En garanti om att få en hyresbostad, av samma modell som finns i Sundbyberg för unga 16–25 år, finns också med. Tidigare kommunalrådet där, Jonas Nygren (S), är i dag förbundschef på Hyresgästföreningen.

Marie Linder menar att en bostadsgaranti skulle sätta press på kommunerna att bygga – och också sätta fokus på hur unga påverkas av bostadsbristen.

– Det har i vårt samhälle blivit okej att ungdomar måste bo kvar hemma, vara inneboende eller hyra i andra hand. Vi måste börja prata mer om hur det påverkar en hel generation som inte kan planera sina liv, säger hon.

Efterlyser helhetsgrepp

Allra viktigast menar dock Hyresgästföreningens ordförande att det är att politiken tar ett helhetsgrepp över bostadsmarknaden och genomför en skatteöversyn av villkoren för de olika boendeformerna.

Samtidigt framhåller Marie Linder att Sverige har fattat stora inriktningsbeslut för bostadspolitiken under åren och också ratificerat FN:s globala mål till 2030, där bland annat människors rätt till säkra och ekonomiskt överkomliga bostäder lyfts fram.

– Det är bara elva år dit, säger hon.

– Vi har haft 25 år av obefintlig bostadspolitik i det här landet. Nu är det dags att gå från stora ord till rejäl handling.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!


Här är Hyresgästföreningens tio punkter till Per Bolund

• Ta bort dubbelbeskattningen av hyresgästerna. Hyran i allmännyttan ska gå till hyresgästerna.

• Ökad valfrihet på bostadsmarknaden. Du ska kunna bo i olika boendeformer under hela livet och ungdomar måste kunna få plats på bostadsmarknaden utan att vara miljonärer.

• En ny skattereform för neutralitet mellan boendeformerna.

• Större statligt ansvar för finansiering av bostadsbyggande och renovering för att dämpa lågkonjunktur.

• Modernisera bostadsbidraget och öka bostadstillägget för landets fattigpensionärer.

• Bostadsgaranti för unga.

• Tydligare ansvarsfördelning för bostadsförsörjningen, nationellt, regionalt och lokalt.

• Skattefria underhållsfonder som möjliggör för bostadsbolag att lägga undan delar av hyran till framtida underhåll, utan att det beskattas som vinst.

• Stärkt ställning för hyresgäster för större inflytande över bland annat renoveringsarbeten.

• Hela landet ska bygga, ingen kommun ska slippa undan ansvaret – alla kommuner med bostadsbrist ska planera för fler bostäder.


Källa: Hyresgästföreningen

Här är Löfvens nya regering

ARTIKELN HANDLAR OM