Löfven utesluter inte militär mot gängen

Uppdaterad 2018-11-21 | Publicerad 2018-01-17

Statsministern Stefan Löfvens utspel om att ta hjälp av militären för att stävja gängbrottsligheten sågas av tunga socialdemokrater.

– Militären har inte kompetens för det här, säger Morgan Johansson, justitieminister (S).

Och Karin Wanngård (S), kommunstyrelsens ordförande i Stockholm, kommenterar så här:

– Det är helt uteslutet med militären.

Jimmie Åkesson föreslog under dagens partiledardebatt att militär skulle sättas in för att knäcka den organiserade brottsligheten i förorterna.

Moderatledaren Ulf Kristersson avfärdar helt utspelet.

– Militären har en uppgift och polisen har en uppgift. Vi ska låta polisen sköta sitt arbete och ge dem förutsättningar för det, säger Kristersson.

Men statsminister Stefan Löfven utesluter inte förslaget.

– Det är inte min förstahandsåtgärd. Men vi behöver se ytterligare myndigheter i samverkan för att knäcka gängbrottsligheten. Det viktigaste för mig är beskedet till de här grova organiserade brottslingarna, att ni har ingen plats i vårt samhälle. Det är därför vi tillfört så mycket resurser, skärper straffen och går på den ekonomiska brottsligheten. Och därutöver vill jag titta på vad kan vi göra mer för att den här brottsligheten ska bort.

Om jag tolkar dig rätt så är du inte helt avvisande till det?

– Det är inte min förstahandsåtgärd. Men jag vill gärna se hur myndigheterna kan stärka sin samverkan.

Justitieministern sågar Löfvens utspel

Men Löfvens partikollega, justitieminister Morgan Johansson sågar förslaget om att militären ska hjälpa till i kampen mot gängen.

– Det är inte aktuellt för de här områdena, säger han till Aftonbladet.

Polisen har de nödvändiga resurserna enligt justitieministern.

– Sedan ska man inte underskatta hur pass svårt det är att jobba med just den här typen av gängkriminalitet. Det har polisen kompetens för men det har faktiskt inte militären. Det räcker inte bara med att ha en beväpning och tro att du kan klara de här frågorna, säger Morgan Johansson.

S-topp: Ådalen 1931 får inte upprepas

En annan inflytelserik socialdemokrat som gör tummen ner är Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm.

– Att ställa beväpnad militär på våra gator och torg är att starta någonting annat och någonting helt nytt. Det är uteslutet.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet krävde hon nyligen en blocköverskridande uppgörelse som skulle ge polisen de resurser de behöver för att knäcka gängen.

– Lösningen är inte att möta våld med våld. Gängen ska knäckas strukturerat, genom att vi får bort vapen och narkotika från våra gator, säger hon.

Karin Wanngård säger att hon blev förvånad över statsministerns utspel och att hon hoppas att det rör sig om en missuppfattning.

– Vi har en olycklig historia i Ådalen 1931 när man satte in militären och sådant ska vi inte hålla på med i Sverige.

Följ ämnen i artikeln