AKB spelade högt – det blev en totalflopp

Uppdaterad 2017-02-10 | Publicerad 2017-02-09

FALUN. Moderatledaren Anna Kinberg Batra spelade högt.

Det blev en totalflopp.

Risken finns att hon inte hunnit resa sig till valet nästa år.

Följ ämnen

När Anna Kinberg Batra för snart en månad sedan meddelade att hon ville fälla regeringen och börja samarbeta med Sverigedemokraterna trodde hon säkert att det skulle komma något ut av det.

Men utspelet var båda illa genomtänkt och illa genomfört. Det är en giftig cocktail som kan sätta den bäste ur spel och det har den gjort med Anna Kinberg Batra.

Enligt två opinionsmätningar som båda genomförts efter M-utspelet den 19 januari rasar förtroendet för Moderaterna.

I Expressens Demoskop är tappet 5,8 procentenheter till 18,5 procent. I SvD:s Sifo går stödet ner med 2,1 procentenheter till 19,8.

I båda mätningarna ligger M alltså under 20 procent, en siffra de inte haft i något val sedan 2002.

Ser strykrädd ut

Till det ska läggas beskedet i Aftonbladet/Inizio om vem väljarna tycker bäst leder alliansen. I somras svarade 49 procent Anna Kinberg Batra. I dag är det 26 procent.

På mindre än en månad har Moderatledaren lyckats med konststycket att undergräva förtroendet för sig själv och sitt parti.

Men det är inte konstigt. Väljarna är ofta ganska förnuftiga och det de nu ser är en M-ledare som kastar sig mellan ytterligheterna, låtsas som hon kan genomföra det omöjliga och dessutom ser strykrädd ut när hon uppträder.

Alltså går det åt skogen för Moderaterna just nu och det gick fortare än det brukar göra. Väljarna brukar vilja ha lite betänketid men det behövdes inte den här gången.

Fram till den 19 januari har Moderaterna inte velat samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu är påbudet från partiledningen att de ska göra det.

U-sväng i 200 km/h

En U-sväng i 200 kilometer i timmen är alltid svår att förklara. Men den här var helt obegriplig och Anna Kinberg Batra har fortfarande inte lyckats förklara den.

I en debattartikel häromdagen framhärdade Anna Kinberg Batra att hon vill fälla regeringen så snart som möjligt. Men önskelistor är en sak, realiteten än annat.

Eftersom varken C eller L vill tvinga fram en regeringskris bara ett år före ett ordinarie riksdagsvalet kommer Alliansen och SD inte fälla regeringen. Det är en icke-fråga och kommer, om inte ett under inträffar för Kinberg Batra, att så förbli.

Illa utfört

Utspelet var alltså illa genomtänkt men också illa utfört. Det kom som en blixt från en klar himmel för de andra i Alliansen, Jan Björklund var inte ens i Stockholm utan var hemma i Skene och hjälpte sin 95-åriga mamma att flytta.

I politiken är det ofta bra att ge röksignaler just för att inte överraska för mycket. Det gjorde inte Kinberg Batra.
Att rasera förtroende kan gå fort, som det gjort i det här fallet. Att bygga upp det tar tid. Möjligen är det så att Anna Kinberg Batra inte hinner att ta hem det hon förlorat i tid för valet nästa år.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!