Löfven sätter press på Alliansen om regeringsalternativ

Val 2018: Menar att det är dags för dessa partier att ta ansvar

avAnette Holmqvist, Olof Svensson, Pär Karlsson

Stefan Löfven sätter nu hård press på Alliansen som röstade bort honom som statsminister.

Han menar att det är upp till dessa partier att ta ansvar – och visa hur man tänker få igenom sin politik.

– På något sätt ska de som röstade bort mig och min regering klargöra vilket alternativ de har, säger Löfven.

Ulf Kristersson (M) dömde omgående ut Löfvens ord.

Foto: LOTTE FERNVALL
S-ledaren under pressträffen.

Statsminister Stefan Löfven har nu träffat talmannen Andreas Norlén (M) för en andra omgång.

I förra veckan träffade Norlén samtliga partiledare för ett längre möte, i dag har enbart 25 minuter avsatts för varje träff.

”Orimligt”

Stefan Löfven slog efter sitt möte fast att han fortsatt tycker att det bör bildas en blocköverskridande regering och att S inte kommer att stödja en alliansregering.

– Bildandet av en fyrpartiregering med Allianspartierna skulle både bibehålla blockpolitiken och också ge makten till det minsta blocket och den avgörande makten till Sverigedemokraterna. Därför kommer Socialdemokraterna inte att stödja en sådan regering, säger Löfven.

– Lika lite ber vi naturligtvis om att Moderaterna ska bli stödparti till en rödgrön regering.

Löfven menade att de flesta nu börjar se ”orimligheten” i att de fyra borgerliga partierna ska kunna bilda regering ihop, men att det fortsatt är det Alliansen ”önsketänker om” i debatten.

Han menade dessutom att den regering som tillträder måste kunna få sin budget genom riksdagen.

Samtidigt satte han press på Alliansen om att visa hur de tänker sig att regera.

– Nu är vi i ett ganska låst läge, vi bär alla ansvar för att låsa upp det. Jag anser att det rimliga är att de partier som röstade bort mig som sittande statsminister nu tar ansvar för situationen, klargör sitt alternativ, prövar det för att processen ska kunna gå framåt, säger Löfven.

Pressar Alliansen om ansvar

Löfven fortsatte med att återigen säga att ”det bästa för Sverige vore att föra samtal mellan enskilda partier” för att få till stånd en handlingskraftig, blocköverskridande regering.

– Naturligtvis står jag till förfogande för sådana samtal.

Du sa tidigare att om man anser sig ha ett alternativ så bör det få prövas. Ulf Kristersson anser att han har ett alternativ, innebär det att du tycker att han ska få pröva det?

– Vill han ta det till riksdagen, om han skulle få ett sådant uppdrag. Men det måste klargöras, vilket är deras alternativ. Det är en sak att rösta bort en statsminister, men man kan rimligen inte göra det om man inte tänkt tanken "vad ska då istället till". Då måste man redovisa det. Om det sker i en omröstning i kammaren eller på ett annat sätt, det är en öppen fråga. Nu har det gått sju dagar, jag har inte hört något nästa steg, säger Löfven.

Både V och MP har i sina samtal med talmannen framhållit att det bör bli Stefan Löfven som får talmannens uppdrag att bilda regering.

Kristersson dömde ut Löfvens ord

När en ny regering kan finnas på plats kunde Löfven inte svara på.

När Moderaternas Ulf Kristersson haft sitt andra samtal med talmannen höll han fast vid att det är Alliansen som gäller.

Och han dömde genast ut det Stefan Löfven sagt, om att hans alternativ måste klargöra hur man tänker klara att regera.

– Så funkar det inte i Sverige. Vi har negativ parlamentarism. Man ska inte ha en majoritet av riksdagen emot sig, säger Kristersson.

På frågan om han ser några tecken på att C och L är på väg att lämna Alliansen svarade M-ledaren:

– Jag tar bara fasta på det som är konstruktivt, vi är överens om allt som ni inte rapporterar om. Det handlar om hur det ska gå till, men det finns många andra skillnader i svensk politik just nu.

Åkesson vill ha försäkringar

Varken Stefan Löfven eller Ulf Kristersson menade att det hänt något nytt avgörande i samband med dagens talmansmöte.

Inte heller Jimmie Åkesson (SD) hade något nytt att berätta. För att stödja en alliansregering menar SD-ledaren att han måste få försäkringar om att den regering som tillträder tänker driva en politik som SD kan acceptera.

SD-ledaren hoppas att talmannen nu ger sonderingsuppdrag till någon.

– Jag tycker att talmannen ska peka på Ulf Kristersson, men det är ingen vits att han bara pratar med sina kompisar. Det rimliga är väl att han också pratar med oss, säger han.

Jimmie Åkesson höll dessutom fast vid sina uttalanden från i morse om att det förekommer kontakter mellan SD och andra partier, främst M.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM