Kommunal tvingades förklara sig om skandalerna

Uppdaterad 2016-01-19 | Publicerad 2016-01-18

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Hittills har 5 000 medlemmar lämnat Kommunal efter Aftonbladets avslöjanden.

I dag tvingades fackledningen redogöra för LO:s styrelse om vilka åtgärder man ska nu ta till för att skandalerna inte ska upprepas.

– Vi är i en förtroendebransch och måste bete oss så att vi alltid kan se våra medlemmar i ögonen, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Det har stormat rejält kring LO-förbundet Kommunal den senaste veckan efter Aftonbladets avslöjanden. Förbundets kassör och tredje vice ordförande Anders Bergström har redan avgått och ordförande Annelie Nordström är starkt ifrågsasatt. I dag stod det klart att 5 000 medlemmar lämnat Kommunal den senaste veckan.

När LO:s styrelse i dag träffades tvingades Kommunal, det största av medlemsförbunden, att förklara sig för LO-ledningen och de andra förbunden, och redogöra för vilka åtgärder man nu ska ta till. Annelie Nordström var inte på plats, Kommunal företräddes i stället av avtalssekreteraren Lenita Granlund, som är andre vice suppleant i LO-styrelsen.

”Jag känner mig trygg”

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har tidigare sagt att skandalerna inom Kommunal skadar svensk fackföreningsrörelse. Efter dagens möte säger han:

– Vi har haft uppe det på styrelsen i dag och Kommunal har gett en redovisning över vilka mått och steg de tar nu för att det här inte ska kunna upprepas. Jag känner mig trygg i att de går igenom alla reglementen och ser till så att de skaffar sig ett reglementen som tål medlemmarnas ögon, säger han.

Han kallar det som uppdagats den senaste veckan för "jättetråkigt".

– I ett läge när vi behöver vara starkare än någonsin, då vi går in i en avtalsrörelse under 2016, är det naturligtvis inte bra att vi har haft den här utvecklingen. Jag hoppas att så många som möjligt förstår att vi behöver ett starkt Kommunal i den kommande avtalsrörelsen, det är klart att det här inte är bra.

”Vi är i en förtroendebransch”

Om de många medlemmar som nu lämnar Kommunal säger Thorwaldsson:

– Jag kan inte värdera vad enskilda medlemmar gör, det är upp till var och en. Vi måste alltid bete oss på ett sådant sätt så att medlemmar tycker att de har bra företrädare. Jag bedömer inte relationen mellan Kommunal och deras medlemmar, det får de göra själva. Vi är i en förtroendebransch och måste bete oss så att vi alltid kan se våra medlemmar i ögonen.

Men du är nöjd med den redogörelse du fått från ledningen för Kommunal?

– Man kan alltid önska att det ska gå fortare och att sådant här inte ska hända. Jag ser att tidningarna nu gör uppräkningar på fackskandaler vi minns. Det är väldigt viktigt att vi lär oss av misstag och inte gör om dem. Svensk fackföreningsrörelses styrka är att vi har många medlemmar och det är klart att vi måste vara på ett sådant sätt så att medlemmar tycker att de ska betala och vara med i facket varje månad, år ut och år in. Det här är inte bra för oss.